Conform Agenției Organizației Națiunilor Unite de Ajutorare și Lucrări (UNRWA), depozitele vizate au fost cele din centrul și sudul Gazei, acolo unde populația a fost sfătuită de armata israeliană să se refugieze. Cei care au intrat au luat făină și alte “articole de bază”, precum cele necesare igienei. 

Unul dintre depozitele în care au intrat, din Deir al-Balah , este locul în care UNRWA ține proviziile de alimente și alte ajutoare umanitare provenite de la convoaiele umanitare din Egipt. În afara acestor aspect însă, agenția nu a menționat alte detalii legate de momentul sau depozitele care au fost vizate de aceste acțiuni.

“Acesta este un semn îngrijorător că ordinea civilă începe să se prăbușească după trei săptămâni de război și un asediu dur asupra Gazei. Oamenii sunt speriați, frustrați și disperați. Tensiunile și teama sunt agravate de tăierea accesului la comunicații, telefoane și internet. Ei simt că sunt singuri, separați de familiile lor din Gaza și de restul lumii”, a declarat Thomas White, directorul afacerilor UNRWA în Gaza.

UNRWA a descris serviciile publice ca fiind “în prăbușire” sub presiunea ordinelor de evacuare israeliene, în care civilii sunt îndemnați să se mute urgent din nord în sud. Organizația a explicat că pe măsură ce rezidenții din nord merg spre sud este nevoie de suplimentarea resurselor din această zonă, lucru greu de realizat în condițiile în care ajutorul din exterior este slab și inconsecvent, din cauza controalelor la care camioanele din Egipt sunt supuse, înainte de a pătrunde în Gaza.

UNRWA a fost creată în 1949 cu scopul de a oferi ajutor umanitar, pentru refugiații palestinieni din Orientul Apropiat, dar și de a contribui la dezvoltarea zonelor unde aceștia se află. 

Surse alternative: The Guardian, Sky News

Sursa foto: Abed Rahim Khatib | Dreamstime.com

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday