Update: Armata israeliană transmite că avioanele sale de luptă au intervenit în sudul Libanului, unde au lovit infrastructura Hezbollah, după ce nordul țării a fost bombardată de o “celulă teroristă”. Reprezentanții Forțelor de Apărare ale Israelului au explicat că au vizat acele echipamente care ar fi putut fi folosite pentru bombardamente suplimentare.

În timpul atacului din Liban asupra nordului Israelului, în total, au fost lansate, trei drone, iar armata israeliană a reușit să intercepteze două, a treia căzând într-o zonă deschisă. Nimeni nu a fost însă rănit.

Știrea inițială: Comunicațiile sunt restabilite treptat, în interiorul Fâșiei Gaza, iar corespondentul televiziunii qatareze Al Jazeera (pro-Hamas) raportează, duminică dimineața, la ora 7.00, că, deși atacurile aeriene israeliene s-au intensificat în nordul Fâșiei Gaza, “ceea ce se întâmplă sunt operațiuni israeliene la scară redusă în diferite locații de peste graniță. Nu există o invazie terestră [la scară largă]”. Precizează însă că sunt bătălii în desfășurare la Jabalia, în nord, și la Khan Younis, în partea de sud. Israel afirmase că civilii vor fi în siguranță în partea de sud a Fâșiei, dar Hamas susține că ar fi fost lovită o clădire rezidențială, patru persoane fiind ucise, iar alte 20 rănite. De altfel, Hamas pretinde că ar fi respins atacul israelian din centrul Fâșiei Gaza (Bureij), ce pare a avea rostul de a separa partea de nord de cea de sud.

Institutul pentru Studierea Războiului (ISW) are o evaluare diferită a situației. Arată că armata israeliană (IDF) avansează treptat pe trei direcții, în special dinspre nord, pe zona țărmului Mediteranei, iar Hamas are intersul de a zugrăvi ofensiva israeliană ca fiind un eșec, pentru a încuraja civilii să rămână în partea de nord, mai degrabă decât să încerce să evacueze spre sud. De altfel, IDF a publicat noi imagini cu operațiunile sale din Gaza, iar sâmbătă seara oficialii israelieni au transmis noi apeluri către populația palestiniană să părăsească nordul Fâșiei, arătând că teroriștii Hamas se folosesc de civili, precum și de școli, grădinițe, spitale și moschei, pentru a-și ascunde infrastructura militară.

Alte evenimente din ultimele 24 de ore:

  • Milițiile palestiniene au continuat lansările de rachete, în ritmul obișnuit, din Fâșia Gaza către orașe din Israel, inclusiv asupra Tel Aviv.
  • Milițiile palestiniene din Cisiordania au cerut o mobilizare împotriva Israelului, după debutul operațiunilor la sol în Fâșia Gaza. Mari demonstrații anti-israeliene au fost organizate în Cisiordania.
  • Militanți susținuți de Iran, inclusiv Hezbollahul din Liban, au efectuat 12 bombardamente asupra nordului Israelului, încercând să lovească radarele și senzorii IDF. Mass-mediile afiliate Iranului susțin că SUA direcționează operațiunile israeliene în Fâșia Gaza, încercând să mobilizeze sentimente și acțiuni antiamericane în lumea arabă.

Surse: ISW, Aljazeera

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday