Potrivit EartSky, eclipsa parțială va fi vizibilă în toată Europa, Africa, cea mai mare parte a Asiei și vestul Australiei, atunci când umbra Pământului se va reflecta în proporție de 6% pe suprafața inferioară a Lunii. În acest timp, planetele Jupiter, Saturn și Venus vor fi, de asemenea, vizibile.

Observatorul Astronomic Amiral Vasile Urseanu detaliază că, în România, eclipsa parțială va debuta cu o eclipsă penumbrală la ora 21, urmând ca eclipsa parțială în sine să fie vizibilă la puțin timp după ora 23. 

Deși Luna nu va căpăta o nuanță roșie, așa cum se întâmplă de regulă în timpul unei eclipse totale de lună, eclipsa parțială va oferi un spectacol ușor de văzut, în special dacă cerul nu este acoperit de nori, chiar și fără echipament de observare, conform directorului Planetariului Abrams de la Universitatea de Stat din Michigan, Dr. Shannon Schmoll.

“Dacă aveți la îndemână observatoare sau locuri dotate cu telescoape, puteți observa mai multe detalii, de aproape, însă nu este o necesitate pentru ca fenomenul să fie vizibil”, a declarat Schmoll.

Eclipsele lunare au loc numai atunci când Luna este plină, deoarece Soarele, Pământul și satelitul natural al Terrei trebuie să se alinieze perfect, astfel încât umbra Pământului să blocheze lumina Soarelui să se reflecte pe Lună, explică BBC. În timpul eclipsei parțiale de Lună de astăzi, doar vârful sudic al Lunii (aproximativ 6 % din suprafața sa) va trece în umbra întunecată a Pământului.

Eclipsa parțială de Lună este cunoscută și sub numele de “luna vânătorului”, probabil pentru că a servit cândva drept avertisment pentru vânători pentru a se pregăti pentru lunile reci de iarnă care vor urma, potrivit Old Farmer’s Almanac. Eclipsa parțială de Lună din acest weekend este ultima șansă de a vedea o eclipsă în cursul acestui an. 

Surse alternative: CNN, BBC

Sursa foto: Hotshotsworldwide | Dreamstime.com

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday