Ali Barakeh, un membru de rang înalt al conducerii Hamas, aflat în exil, a declarat pentru Financial Times că gruparea teroristă “nu se aștepta la un răspuns atât de puternic din partea SUA”, dar că a prevăzut un răspuns dur al Israelului. Ceea ce vedem acum indică o intervenție a SUA în război, iar la acest lucru nu ne-am așteptat”, a declarat acesta.

Comentariile lui Ali Barakeh vin pe fondul temerilor grupării de care aparține că războiul dintre Israel și Hamas, declanșat de cel mai sângeros atac din istoria țării, se va transforma într-un conflict regional mai amplu, la care vor participa și grupări armate susținute de Iran, precum Hezbollah.

Barakeh a mai transmis că nu simte niciun fel de remușcare pentru uciderea de către teroriștii Hamas a peste 1.400 de civili israelieni neînarmați, afirmând că gruparea a considerat atacul de pe 7 octombrie o ofensivă, un răspuns la crimele de ocupație ale Israelului”. Acesta a mai recunoscut și că asaltul nu ar fi avut succes fără ajutorul părților aliate, Iran și Hezbollah”, dar a precizat că doar aripa militară a Hamas știa despre atac, nici măcar cei mai importanți lideri politici.

Potrivit liderului Hamas, majoritatea teroriștilor se află într-o vastă rețea de tuneluri construită sub Gaza City, unde au stocat suficiente provizii pentru a rezista câteva luni. “Ne-am pregătit pentru o ofensivă terestră”, a declarat acesta, adăugând că Hamas are cel puțin 40.000 de luptători în Fâșia Gaza.

În ceea ce privește situația ostaticilor, Barakeh a mai declarat că gruparea teroristă Hamas va fi de acord să elibereze ostaticii străini doar în schimbul unui acord de încetare a focului de cinci zile. Orice persoană sinceră și cu adevărat preocupată de viețile civililor ar trebui să ceară eliberarea imediată și necondiționată a tuturor ostaticilor. Punct”, a declarat un oficial israelian de rang înalt. Pe de altă parte, soldații israelieni sechestrați de Hamas vor fi eliberați doar ca parte a unui schimb de prizonieri.

Sursa: Financial Times

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday