Petrolul este important, iar lipsa de motorină ar putea duce la greve și blocaje. Nu vrem să avem camioane la cozi lungi pentru motorină. Ruta din Orientul Mijlociu are în continuare o importanță semnificativă pentru Europa, 20 de milioane de barili pe zi trec prin Hormuz, a declarat comisarul european pentru Energie, Kadri Simson, în cadrul reuniunii de urgență.

În timp ce stocurile de petrol ale UE pot satisface cererea, vulnerabilitatea Europei este reprezentată de motorină și păcură. Mai mult de 50% din transportul de mărfuri al blocului se bazează pe camioane care folosesc motorină, iar aproximativ o cincime din cererea globală zilnică este transportată prin Strâmtoarea Ormuz, detaliază comisarul european. O extindere a conflictului din Orientul Mijlociu ar putea afecta tranzitul produselor petroliere sau ar putea chiar duce la o blocadă în regiune. De exemplu, Arabia Saudită este unul dintre principalii furnizori de produse petroliere pentru UE.

Kadri Simson adaugă că țițeiul ar putea fi folosit și ca armă politică, în special în cazul unei penurii: “Există încă unele state membre care importă țiței rusesc prin conducte, ceea ce le poate face vulnerabile la noi manipulări rusești“. Grupul UE a fost convocat, vineri, pentru a discuta despre securitatea petrolieră înaintea iernii, având în vedere și că blocul a sistat deja aproape toate livrările de gaz și petrol din Rusia. 

Sursă: Reuters

Sursa Foto: Zhanglianxun / Dreamstime

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday