John Kirby, purtătorul de cuvânt al Consiliului de Securitate Națională al Casei Albe, a făcut declarații pe seama ofensivei rusești, pe direcția Avdiivka: “Rusia păstrează, încă, un anumit potențial ofensiv și poate obține anumite succese tactice în lunile următoare. Străduindu-se să obțină un astfel de rezultat în Avdiivka și în alte locuri, Rusia continuă să neglijeze viețile soldaților săi. Credem că a suferit mii de victime, încercând să poarte această ofensivă, unele dintre ele rezultând din cauza ordinelor comandanților”.

De altă părere este purtătorul de cuvânt al Grupului de forțe Tavriisk al Ucrainei. Colonelul Oleksandr Shtupun a declarat că pierderile de echipamente vor submina capacitățile ofensive rusești, pe termen lung. Potrivit afirmațiilor sale, în ultimele două săptămâni, 5.000 de militari ruși au murit și 400 de blindate au fost distruse în bătăliile de la Avdiivka și Marinka (situată la sud-vest de orașul Donețk). Potrivit imaginilor din satelit analizate de ISW, se confirmă distrugerea a 109 vehicule militare rusești în apropiere de Avdiivka, numai între 10 și 20 octombrie.

Un ofițer ucrainean în rezervă a afirmat că rușii par a folosi, acum, mai puține blindate, deși aceștia se pot regrupa rapid pentru atacuri cu forțele mecanizate. Nu este clar dacă pierderile grele suferite vor descuraja comandanții ruși să lanseze o nouă serie de atacuri mari, mecanizate, evaluează ISW: “Pierderile din jurul Avdiivka vor duce, probabil, la lipsuri și mai pronunțate de echipamente rusești și obstacole pentru orice progres”.

ISW subliniază, în acest context, însă că pierderile suferite și lipsa de echipamente a rușilor în primul an al invaziei au restrâns puternic capacitatea Moscovei de a desfășura un război mecanizat eficient, în timpul ofensivei din iarnă-primăvara 2023. Această situație a contribuit la pierderi suplimentare suferite în timpul atacurilor de lângă Vuhledar și Donețk din Ianuarie și februarie 2023.

Surse: Pravda UA, ISW

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday