Controlul făcut de inspectorii sociali la căminul din Voluntari s-a desfășurat în perioada 29-31 august, după scandalul ce a dezvăluit modul în care sunt tratați bătrânii. Procurorii DNA arată că inspectorii sociali au fost păcăliți de administratorii căminului, care le-au prezentat acte false (extras Revisal, Contract de catering, Contract privind prestarea de servicii medicale etc.) care demonstrau că acesta are personal și servicii pentru a funcționa în regulă. În realitate, mai arată comunicatul DNA, serviciile medicale erau inexistente, mâncarea oferită rezidenților era cumpărată gata preparată de la magazin (mici cu cartofi prăjiți, pui cu cartofi prăjiți etc.) sau era “încropită” de angajații centrului din ce aveau la dispoziție, iar tratamentul medical era făcut “de persoane care nu ar fi avut pregătire medicală”.

DNA mai arată că “pe perioada vizitei inspectorilor sociali, unii beneficiari care nu ar fi îndeplinit condițiile de admisibilitate în centru, aspect supus controlului, ar fi fost scoși din centru, fiind cazați pentru o noapte într-un hotel, ulterior fiind <<plimbați>> cu un autovehicul sau ținuți în parcarea unui hipermarket până la finalizarea evaluării”.

După ce, la data de 11 octombrie 2023, inspectorii sociali au suspendat activitatea centrului ca urmare a deficiențelor constatate, inculpații au mutat beneficiarii într-o altă locație în care și-ar fi continuat activitatea deși pentru acest serviciu nu ar fi existat licență, raportând autorităților că beneficiarii ar fi fost preluați de familii.

Procurorii au dispus reținerea celor doi administratori ai firmei ce administrează căminul din Voluntari și vor fi prezentați Tribunalului București cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile, sub acuzația de “participație improprie la abuz în serviciu dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit”.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday