Atacurile au fost executate de două aeronave F-16, care au bombardat două locații din estul Siriei, lângă orașul Al-Bukamal. Potrivit Pentagonului acestea au vizat un depozit de armament și unul de muniți, ambele utilizate de Gărzile Revoluționare Iraniene și de grupările susținute de Iran. Nu este clar dacă au existat victime în urma atacului. Corpul Gărzilor Revoluționare Islamice (IRGC) este parte a Armatei Iraniene și reprezintă branșa de elită a acesteia.

Potrivit unei declarații a secretarului Apărării, Lloyd Austin, bombardamentul a fost ordonat de președintele SUA, ca urmare a unei serii de atacuri cu drone și rachete împotriva forțelor americane din regiune. Austin a descris loviturile executate de SUA ca fiind “măsuri restrânse de autoapărare” și a subliniat că acestea nu au legătură cu conflictul Gaza, deși, spune tot el, Iranul ar putea corela bombardamentele americane cu războiul din Israel.

Lloyd Austin a acuzat direct Iranul că “vrea să-și ascundă implicarea și să nege rolul său în aceste atacuri împotriva forțelor noastre” și a promis noi lovituri dacă atacurile asupra forțelor americane vor continua.

Bazele americane din Irak și Siria au fost atacate în repetate rânduri, în ultima săptămână, cu drone și rachete. Numai ieri, au fost înregistrate 12 atacuri asupra bazelor din Irak și patru atacuri asupra bazelor din Siria, 21 de soldați american fiind răniți.

Joi, SUA au anunțat că vor desfășura aproximativ 900 de soldați în Orientul Mijlociu și sunt pregătite să aducă mult mai mulți. Statele Unite au mutat, de asemenea, două portavioane cu grupuri de luptă aferente în estul Mării Mediterane și un grup de desant marin mai aproape de Israel. SUA vor desfășura în Orientul Mijlociu și o baterie antiaeriană THAAD, capabilă să intercepteze rachete balistice, mai multe baterii Patriot și sisteme de apărare antiaeriană Avenger cu rază scurtă.

Miercuri, Biden a emis un avertisment puternic Iranului cu privire la grupările afiliate care atacă forțele americane din regiune. “Avertismentul meu pentru Ayatollah a fost că, dacă ei vor continua orice mișcare împotriva trupelor noastre, noi vom răspunde, iar ei ar trebui să fie pregătiți”, a spus Biden, precizând că prezența trupelor americane în Irak și în Siria se concentrează pe campania împotriva ISIS și nu are legătură cu conflictul în curs din Israel.

Surse alternative: NBC, Reuters

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday