Un rezultat vizibil al vizitei președintelui Franței, Emmanuel Macron, în Orientul Mijlociu a fost trimiterea, în estul Mării Mediterane, a uneia dintre cele mai importante nave ale Marinei Franceze, portelicopterul Tonnerre din clasa Mistral. Nava a plecat, miercuri, din portul Toulon, sud-estul Franței.

Tonnerre (“Tunetul” în limba franceză) dispune de o unitate spitalicească mică, cu 69 de paturi și două săli de operații. Ea poate fi folosită pentru debarcarea a sute de trupe, cu tancuri și alte blindate, pe țărmuri străine. De această dată, însă, rolul său va fi unul umanitar. Este neclar, totuși, dacă va ajuta la furnizarea de medicamente și alte provizii în Gaza, sau dacă fi folosită pentru tratarea civililor la bordul său.

Având în vedere amploarea nevoilor localnicilor din Fâșia Gaza, trimiterea navei Tonnerre este mai mult simbolică, dar, totuși, extrem de importantă. Nava dispune de echipamente de comunicații sofisticate, ceea ce ar permite Franței să adune singură informații legate de conflict și să le împărtășească și cu alte state.

Tonnerre ar fi importantă și în cazul extinderii războiului dintre Hamas și Israel, de exemplu pentru evacuarea cetățenilor francezi, care se află inclusiv în Liban. Totuși, nava dispune de o putere armată limitată, astfel că are nevoie să fie escortată. Pentru o astfel de situație, Franța are în regiune două fregate, Surcouf și Alsacia.

Surse alternative: BBC, Reuters

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday