Aleea mărginită de copaci, cunoscută drept Dark Hedges sau Bregagh Road, este formată dintr-un șir de aproximativ 150 de fagi, celebri pentru că au apărut în diverse seriale sau filme. De departe cel mai cunoscut este Game of Thrones, unde aleea mărginită de copacii seculari este cunoscută ca “Kingsroad”. Datorită serialului, locul a devenit o atracție turistică în Irlanda de Nord.

Într-un raport întocmit de Departamentul de Infrastructură, se arată că unii dintre copacii vechi de 250 de ani sunt într-o stare precară. Dintre cei 80 de copaci analizați, 30 erau în stare bună, dar ceilalți erau într-o stare proastă și 11 chiar în pericol de prăbușire, fiind recomandată tăierea acestora. Însă pentru îndepărtarea lor este nevoie de acordul consiliului local. O parte a celor implicați în acest demers susțin însă că autoritățile sunt mai interesate de turism, decât de siguranța vizitatorilor.

Raportul arată că, dincolo de vârsta pe care o au, starea copacilor s-a deteriorat și din cauza numărului mare de turiști și a mașinilor lor, dar și din cauza vremii capricioase care a produs putrezirea trunchiurilor.

Copacii au fost plantați în secolul al XVIII-lea pentru a delimita drumul de acces către Gracehill House, un conac din Ballymoney, Co Antrim, Irlanda de Nord. Un expert în domeniu a subliniat că nimeni nu își dorește să vadă finalul Dark Hedges, însă până acum nu a fost luată nicio măsură pentru protejarea copacilor, iar acum este prea târziu.

Sursa: The Telegraph

Foto: Dawid Kalisinski | Dreamstime.com

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday