Creșterea economică din T3 este cea mai mare de după finalul lui 2021 și este peste așteptările analiștilor, care anticipau un avans de +4,3%. Anterior, în perioada aprilie – iunie, economia a crescut cu 2,1%, de asemenea peste așteptările Rezervei Federale, care se așteptau la o rată de creștere neinflaționistă de aproximativ 1,8%.

Creșterea este datorată, în mare parte, majorării cheltuielilor de consum, care reprezintă mai mult de două treimi din activitatea economică americană. În esență, o piață puternică a forței de muncă oferă un sprijin de bază pentru cheltuieli, explică Reuters. În același timp, deși majorările salariale au încetinit, ritmul de creștere este în continuare peste rata inflației, ceea ce sporește, de asemenea, puterea de cumpărare a gospodăriilor.

Analiștii arată că, în timp ce ritmul robust de creștere raportat trimestrul trecut este puțin probabil să fie sustenabil, acesta este o dovadă a rezistenței economiei americane la majorările agresive ale dobânzilor din partea Rezervei Federale. Totuși, creșterea ar putea încetini în ultimele trei luni ale anului în curs, din cauza grevelor sindicaliștilor din industria auto și a reluării rambursării împrumuturilor pentru studenți.

Datele privind creșterea economică nu vor avea, probabil, niciun impact asupra deciziilor de politică monetară pe termen scurt. Economiștii se așteaptă ca FED să mențină neschimbată dobânda de referință la ședința de la sfârșitul lunii.

Sursa: Reuters

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday