Gruparea teroristă Hamas și susținătorii acesteia de la Teheran ar fi plănuit, cu siguranță, cum să facă față unei ofensive terestre israeliene feroce, după atacurile din 7 octombrie, scrie CNN într-o analiză. Este posibil, chiar probabil, ca atacurile împotriva civililor să fi fost intenționate de Hamas, pentru a genera un răspuns israelian amplu și dur, indiferent de costul pentru palestinienii din Fâșia Gaza.

Următoarele acțiuni ale Israelului vor determina evoluția conflictului și a situației din Orientul Mijlociu, poate pentru decenii, iar totul se reduce la Fâșia Gaza, se mai arată în articolul CNN. În așteptarea unui răspuns din partea Israelului, Hamas a săpat o rețea de tuneluri în Gaza, iar la suprafață a aranjat tot felul de capcane și a făcut planuri pentru luptele cu militarii israelieni, inclusiv atacuri sinucigașe și luări de ostatici din rândul soldaților.

Generalii americani și alți oficiali au oferit conducerii israeliene informații și expertiză în domeniul războiului urban la scară largă. De exemplu, armata irakiană, susținută de forțele speciale americane și britanice, a avut nevoie de nouă luni pentru a alunga ISIS din Mosul, în 2017. Orașul din nordul Irakului fusese, în mare parte, evacuat, dar luptele s-au dat din casă în casă. ISIS s-a folosit de un sistem de tuneluri pentru a prinde în ambuscadă trupele irakiene și americane. În cele din urmă, orașul din nordul Irakului a fost cucerit, după o intervenție îndelungată și extrem de grea. 

Față de 2017, Hamas se poate baza pe sprijinul Hezbollah, un grup militar libanez susținut de Iran, care și-a perfecționat tehnicile de producere a bombelor artizanale și de distrugere a echipamentelor israeliene. De asemenea, Hezbollah este bine aprovizionată cu arme, inclusiv rachete. În plus, Hamas are acum capacități antiaeriene (rachete sol-aer), care vor pune probleme elicopterelor israeliene care sprijină infanteria.

În acest context, analiștii publicației americane consideră că este sigur de presupus că Hamas ar fi făcut planuri pentru lupte ample și violente în Gaza. Acesta ar putea fi obiectivului fazei a doua a războiului. Ministrul iranian de Externe a avertizat, recent, că “orice calcul greșit, în continuarea genocidului și a strămutării civililor, poate avea consecințe grave, atât în regiune, cât și pentru cei care îndeamnă la război. Aceste cuvinte trebuie luate ca o amenințare, iar Casa Albă știe acest lucru. O capcană întinsă Israelului ar putea avea consecințe largi și periculoase, care să genereze tipul de “conflict al civilizațiilor” care a urmat atentatelor teroriste din 11 septembrie 2001, de pe teritoriul Statelor Unite ale Americii.

O preocupare majoră pentru președintele american va fi siguranța și bunăstarea ostaticilor, mai cu seamă a celor americani. Dar, în weekend, oficiali din rândul guvernului au spus, pentru CNN, că Washingtonul are îngrijorări inclusiv asupra unei operațiuni terestre israeliene la scară largă, care ar putea duce la un conflict mai amplu și scăpat de sub control. Un conflict de genului celui care a urmat invaziei americane în Irak din 2003, pentru înlăturarea lui Saddam Hussein. 

De altfel, Benjamin Netanyahu, prim-ministrul israelian, vede de ani buni conflictul dintre Israel și Hamas ca fiind o ciocnire a civilizațiilor. Săptămâna aceasta, el a descris organizația ca fiind noul ISIS, noii naziști, “iar noi, lumea civilizată, unită, trebuie să luptăm cu ei”.

Dar Hamas nu este ISIS, mai explică CNN. De altfel, Hamas a depus eforturi grele pentru a scăpa de ISIS în Fâșia Gaza. Hamas urmărește să facă în Fâșia Gaza un stat palestinian bazat pe învățăturile islamului și, spre deosebire de ISIS, nu are pretenții pentru un califat. Alte diferențe sunt că Hamas nu este cunoscută pentru atacuri în afara Israelului sau a teritoriilor palestiniene, nici pentru radicalizarea oamenilor pe internet, dar s-a angajat să distrugă statul evreu.

Președintele Franței, Emmanuel Macron, a lansat și el un avertisment, în timpul călătoriei sale în Orient. El a declarat că lupta împotriva teroriștilor trebuie să fie fără milă, dar într-o măsură în care lumea occidentală să nu fie atrasă într-un conflict care ar putea fi văzut ca război împotriva islamului.

Dacă în Israel numărul persoanelor decedate din cauza luptelor este de 1.400, în Fâșia Gaza a depășit 5.700, potrivit autorităților din sănătate susținute de Hamas. Teritoriul se află sub o blocadă totală impusă acum două săptămâni, iar peste 1,4 milioane de locuitori au fost nevoiți să-și părăsească locuințele și să se îndrepte spre sud, mai aproape de granița cu Egipt. O operațiune la sol a Israelului ar însemna, inevitabil, creșterea acestor bilanțuri, deși armata israeliană a declarat public că încearcă să limiteze numărul victimelor.

Deja în țările occidentale au avut loc demonstrații pro-palestiniene, în care au fost condamnate distrugerile provocate de israelieni în Gaza. În cazul unei incursiuni în teren, va fi mult mai rău, se arată în analiza CNN. 

În tot acest timp, liderul Hezbollah, adjunctul șefului Hamas și secretarul general al Jihadului Islamic Palestinian, adică dușmanii Israelului, s-au întâlnit în Liban. Cei trei au analizat “eforturile care ar trebui făcute pentru victoria rezistenței din Gaza și pentru oprirea agresiunii asupra palestinienilor”. Nu poate fi exclus faptul că Brigada Quads, parte din corpul Gărzilor Revoluționare Iraniene, să fi fost pusă la curent cu discuțiile. Quads au antrenat, finanțat și îndrumat toate cele trei grupări, timp de mai mulți ani. 

Brigada va căuta să exploateze următoarele mișcări ale Israelului pentru propria lor “fază a doua” a conflictului început pe 7 octombrie. Hezbollah, susținut de Iran, atrage deja forțe militare israeliene la granița de nord, cu Libanul. SUA au învinuit Iranul că se află în spatele atacurilor asupra bazelor irakiene unde sunt și militari americani. În plus, militanții Houthi din Yemen, susținuți tot de Iran, au încercat să lanseze rachete asupra Israel, dar proiectilele au fost doborâte de americani.

Este posibil ca Iranul să încerce să distragă atenția Statelor Unite de la teatrul israelian, dar poate și să încerce să atragă SUA în mai multe conflicte, pe care americanii tot încearcă să le evite. Tocmai din această cauză, președintele Joe Biden i-a recomandat premierului Benjamin Netanyahu să fie prudent.

Karin von Hippel, directorul think tank-ului de securitate Royal United Services Institute și fost consilier al armatei americane în materie de combatere a terorismului, a subliniat: Când președintele Biden avertizează guvernul israelian să nu repete greșelile făcute în Afganistan, el vorbește din experiență. După cum știm cu toții, SUA au reacționat exagerat după momentul 11 septembrie 2001 și au pierdut atât de mult din bunăvoința generată inițial, fie că a fost vorba de războiul din Irak și de consecințele acestuia, fie de extinderea războiului din Afganistan”.

Analiza completă pe CNN

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday