Anunțul a fost făcut de guvernul canadian, care a explicat că experții au detectat o campanie de tip “Spamouflage”, care i-a vizat pe membrii parlamentului, dar și pe premierul Justin Trudeau. În cadrul acesteia erau folosiți boți care postau, în masă, pe rețelele de socializare, mesaje false și propagandistice.

Ministrul de Externe a adăugat că întreaga campania s-a desfășurat în august și septembrie și a vizat zeci de politicieni canadieni. Mesajele includeau diverse acuzații false sau care aveau ca scop dezinformarea precum aceea că incendiile de vegetație din Hawaii au fost cauzate de o “armă meteorologică” secretă a armatei americane. Acestea erau însoțite și de videoclipuri deepfake.

În întreaga perioadă au fost postate mii de astfel de mesaje, în engleză și franceză, pe conturile de Facebook și  X/Twitter ale parlamentarilor.

Ambasada Chinei în Canada a reacționat după publicarea acuzațiilor și a transmis că Beijingul nu a intervenit niciodată în afacerile interne ale altor țări, că acuzațiile au fost o “campanie flagrantă de defăimare” și că Canada este “un stat mincinos de-a dreptul și un difuzor de informații false”.

Relațiile bilaterale dintre China și Canada s-au înrăutățit la sfârșitul anului 2018, când poliția canadiană a reținut un director chinez de telecomunicații. La scurt timp, Beijingul a arestat doi canadieni sub acuzația de spionaj. Ottawa a acuzat, de asemenea, Beijingul că încearcă să se amestece în problemele interne ale țării, inclusiv prin înființarea unor secții ilegale de poliție. China a negat constant acuzațiile.

Surse alternative: The Guardian, Reuters

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday