Li Shangfu a fost numit în funcția de ministru al Apărării în martie, însă nu a mai fost văzut public de la sfârșitul lunii august. Nu au fost făcute publice detalii legate de demiterea ministrului și nici motivul. Li este al doilea ministru de rang înalt care își pierde recent postul fără nicio explicație oficială.

Li Shangfu a fost, de asemenea, înlăturat din funcțiile sale de membru al Comisiei Militare Centrale, un organism puternic condus de liderul chinez Xi Jinping, care comandă forțele armate, și din cea de consilier de stat. Congresul Național al Poporului, care a aprobat demiterea lui Li Shangfu, nu a numit încă niciun succesor.

Demiterea a doi miniștri de rang înalt într-o succesiune atât de rapidă ridică întrebări cu privire la regimul de guvernare al lui Xi Jinping, care concentrează puterea și impune o disciplină de partid strictă, scrie CNN. Xi a intensificat, de asemenea, o campanie de consolidare a securității naționale, încercând să elimine orice amenințări și vulnerabilități la adresa Partidului Comunist, pe fondul tensiunilor tot mai mari cu Occidentul.

Cu câteva săptămâni înainte ca Li să dispară din peisajul public, Xi a convocat conducerea militară la Beijing pentru o întâlnire, în care a subliniat loialitatea politică, disciplina și “conducerea absolută” a partidului comunist asupra forțelor armate. Guvernul chinez a refuzat în repetate rânduri să facă comentarii legate de locul în care se află Li și motivul absenței acestuia. 

Prin înlăturarea lui Li de la putere, a eliminat un obstacol major în calea reluării discuțiilor militare la nivel înalt cu Statele Unite, având în vedere că fostul ministru a fost sancționat de SUA în 2018 din cauza unei achiziții de arme rusești făcută de China, La vremea aceea, Beijingul a sugerat în mod repetat că Secretarul american al Apărării nu se va putea întâlni cu Li pentru discuții, decât dacă sancțiunile sunt eliminate.

Li Shangfu a fost văzut ultima dată în public pe 29 august, când a ținut un discurs la Forumul China – Africa pentru Pace și Securitate din Beijing. El a călătorit ultima dată în afara Chinei la mijlocul lunii august, când a vizitat Rusia și Belarus.

Sursa: CNN

Foto: Twitter/Nexta

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday