Raportul întocmit de Fundația Joseph Rowntree arată că numărul persoanelor aflate în niveluri “îngrozitoare” de sărăcie a crescut cu 61% între 2019 și 2022, până la 3,8 milioane de oameni. Din aceștia, peste un milion sunt copii, un număr care aproape că s-a triplat în ultimii șase ani.

După metodologia fundației, persoanele sunt considerate “sărace” dacă nu-și pot satisface nevoile de bază, cum ar fi încălzirea locuinței, asigurarea hranei și a condițiilor de igienă. În această categorie se regăsesc oameni care fie nu au îmbrăcăminte, încălțăminte, un adăpost sau o alimentație suficientă, fie au venituri care nu le permit să-și asigure aceste lucruri. Majoritatea gospodăriilor incluse în studiu au venituri săptămânale mai mici de 85 de lire.

Atât cadrele didactice, cât și lucrătorii din sectorul asistenței sociale și-au exprimat îngrijorarea cu privire la efectele fenomenului asupra copiilor, printre care se numără sănătatea fizică precară, subnutriția, bolile psihice, izolarea socială, absențele de la școală și performanța slabă în timpul cursurilor.

În ceea ce privește adulții, foarte mulți au declarat că nu își permit mai mult de o masă pe zi, și că adesea nu mănâncă pentru a-și hrăni copiii. Aproape două treimi (61%) au declarat că au suferit de foamete în ultima lună și că s-au bazat, în mare măsură, pe rude sau pe cantine sociale. De asemenea, mai mult de jumătate au rămas în mod regulat fără articole de toaletă, cum ar fi șamponul și pasta de dinți.

Creșterea numărului persoanelor care se confruntă cu sărăcia în Marea Britanie este datorată unei combinații de venituri foarte mici, a creșterii costului de trai și a nivelului ridicat de îndatorare. În acest sens, Paul Kissack, directorul executiv al fundației acuză guvernul britanic că nu a luat măsuri: “Astfel de dificultăți atât de grave nu ar trebui să aibă loc în Marea Britanie în prezent, iar publicul britanic nu va tolera o sărăcie de o asemenea amploare. Guvernul nu este neputincios, însă alege să nu acționeze. (…) Solicităm propuneri clare din partea tuturor partidelor politice pentru a aborda această provocare în mod urgent”.

Surse: Sky News, The Guardian

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday