Conform graficelor din raportul Agenției Internaționale a Energiei (AIE), cererea mondială de cărbune va intra în declin puternic după 2030, iar cea de petrol și gaze naturale se va menține cel puțin 20 de ani la un nivel apropiat de cel maxim. 

Chiar și în aceste condiții, necesarul de combustibili fosili va fi mult prea mare pentru atingerea obiectivului climatic de limitare a încălzirii globale la +1,5 grade Celsius față de nivelul preindustrial: “Acest lucru riscă nu numai să agraveze impactul asupra climei, ci și să submineze securitatea sistemului energetic, care a fost construit pentru o lume mai rece, cu fenomene meteorologice mai puțin extreme”, conchide AIE. 

Ratih Birol, directorul executiv al Agenției, a comentat pe seama analizei: “Tranziția la energie curată are loc în întreaga lume și este de neoprit. Nu este o chestiune legată de «dacă», ci de «cât de curând» se va produce. Cu cât mai devreme se întâmplă, cu atât mai bine pentru toți. Guvernele, companiile și investitorii trebuie să susțină tranziția, mai degrabă decât să o împiedice”.

Până la finalul acestui deceniu, AIE se așteaptă ca numărul autovehiculelor electrice să crească de zece ori, datorită subvențiilor și altor politici guvernamentale pentru piețele-cheie. În SUA, agenția se așteaptă ca jumătate din mașinile noi înmatriculate în 2030 să fie electrice. În China, impulsul din spatele creșterii economice este în scădere, iar țara se orientează către “energia verde”.

Concluzia raportului agenției este în contrast cu punctul de vedere al Organizației Țărilor Exportatoare de Petrol (OPEC), care a evaluat că cererea de petrol va crește și pe parcursul deceniului următor, motiv pentru care a cerut mai multe investiții în industrie. Totuși, AIE a subliniat că reducerea cererii pentru combustibili fosili nu presupune că și investițiile vor intra pe un trend descendent.

Sursă: Reuters

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday