Potrivit unui sondaj Bestjobs, realizat în luna octombrie 2023, pe un eșantion de 1.300 de angajați din România, posibilitățile de economisire ale angajaților români au scăzut în acest an, la fel și speranța de a se retrage din activitate mai devreme. Peste 40% dintre cei care economisesc au strâns anul acesta mai puțini bani decât anul trecut, în timp ce doar 31% au reușit să mențină ritmul și nivelul de economisire. Doar o treime spun că reușesc să pună bani deoparte cu regularitate, în timp ce aproape 50% declară că economisesc doar “din când în când”. 

Situația a fost însă și mai dificilă pentru românii care nu au primit anul acesta măriri salariale care să acopere inflația, având în vedere că salariul este sursa principală de venit pentru 86% dintre români, potrivit sondajului realizat de platforma de recrutare. Alți 17% se bazează și pe câștigurile din investiții, 13% pe veniturile obținute din joburi part-time sau proiecte de freelancing, iar 5% pe cele provenite din chirii.

Salariul este sursa principală de venit pentru aproape toți angajații români, ceea ce influențează foarte mult capacitatea acestora de a economisi într-un context economic instabil. Atunci când creșterea salarială nu acoperă rata inflației, scade automat și procentul disponibil pentru economii. Dacă în 2022, 45% dintre respondenți economiseau 10% din venitul lunar, anul acest doar 35% mai redirecționează între 1% și 10% din veniturile lunare către economii”, explică reprezentanții platformei.

Cei mai mulți economisesc pentru a avea o plasă de siguranță în caz de urgență (42%), 15% pun bani din salariu deoparte pentru investiții ulterioare în imobiliare, bursă, mărfuri, 13% pentru a-și asigura traiul pentru o perioadă în cazul în care sunt concediați, iar 11% plănuiesc să-și deschidă o afacere.

Totodată, procentul celor care se așteaptă să se poată retrage din activitate după vârsta de 60 de ani a crescut de la 60% anul trecut la 65% anul acesta. Totodată, 7 din 10 iau în calcul contribuția la pensie atunci când acceptă o ofertă de job.

Sursa Foto: Peter Williams / Dreamstime

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday