Râul Amazon se confruntă cu cea mai gravă secetă din ultimul secol, care a scos la suprafața stâncile gravate din Ponto das Lajes, pe malul de nord al Amazonului, lângă locul unde râurile Rio Negro și Solimoes se unesc.

Gravurile au fost observate prima dată în 2010, tot în perioada secetoasă. Acum însă, apele  Rio Negro au scăzut cu 15 metri și au expus astfel întinderi vaste de stânci și nisip, unde anterior nu existau plaje.

Jaime de Santana Oliveira, care lucrează la Institutul Național al Patrimoniului Istoric și Artistic a explicat că gravurile de acum nu sunt singurele descoperiri din zonă. Cercetătorii au observat anterior și alte gravuri, însă acestea pot contribui la eforturile prin care se încearcă stabilirea originii lor.

Una dintre zonele sculptate conține șanțuri netede, despre care se crede că erau folosite pentru ascuțirea săgeților și a sulițelor, cu mult înainte de venirea europenilor. În ciuda acestui fapt, arheologii spun că au încă dificultăți între a stabili o datare exactă, oscilând între perioada preistorică și cea precolonială.  

“Gravurile sunt preistorice sau precoloniale. Nu le putem data exact, dar pe baza dovezilor de ocupare umană a zonei, credem că au o vechime de aproximativ 1.000 până la 2.000 de ani”, a spus Oliveira într-un interviu.

Sursa: Reuters

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday