The Telegraph arată că, pe de o parte, Elisabeth Borne, premierul francez, a cerut un “armistițiu umanitar” pentru ca mai multe ajutoare să intre în Gaza prin Egipt, iar Josep Borrell, reprezentantul blocului pentru Afaceri Externe și Politică de Securitate, a susținut că oprirea bombardamentelor israeliene ar da mai mult timp pentru negocierea eliberării celor aproximativ 220 de ostatici ținuți captivi de Hamas. Potrivit The Telegraph, care citează surse din interiorul diplomației UE, s-a coagulat astfel o  tabără a liderilor europeni care susțin o eventuală “pauză” a luptelor.

De cealaltă parte, premierul UK, Rishi Sunak, a afirmat că o încetare a focului ar fi “dificil de obținut” și a susținut dreptul Israelului de a se apăra. De asemenea, Joe Biden a respins cererile de încetare a focului, spunând reporterilor: “Ar trebui eliberați întâi ostaticii și apoi putem vorbi și de o încetare a focului”. Mai mult, președintele american a oferit sprijin militar Israelului și a confirmat că SUA vor trimite mai mult armament și trupe suplimentare în regiune. Săptămâna trecută, SUA au respins o rezoluție a Consiliului de Securitate al ONU care cerea o “pauză umanitară” pentru a deschide coridoare de ajutor în Gaza. În tot acest timp, trupele israeliene se pregătesc să invadeze Fâșia Gaza, iar aviația israeliană atacă ținte despre care spune că sunt punctuale, ale teroriștilor Hamas.

Luni seară, premierul britanic Rishi Sunak a confirmat faptul că Hamas a provocat explozia de la spitalul din Gaza de săptămâna trecută, subliniind că acest lucru are un impact negativ asupra eforturilor diplomatice americane de a reduce tensiunile în Orientul Mijlociu. Tot luni seara, Hamas a eliberat doi ostatici israelieni în vârstă din motive “umanitare”, probabil pentru a crește presiunea asupra Israelului pentru amânarea unei invazii terestre.

Între timp, presa internațională relata că Washingtonul lucrează cu Qatarul la un acord pentru eliberarea a până la 50 de ostatici, iar potrivit rapoartelor israeliene, Benjamin Netanyahu amână o invazie completă din cauza preocupărilor legate de securizarea graniței de nord cu Libanul, lucru care a dus la tensiuni între guvern și șefii armatei israeliene, care nu mai vor să amâne invazia din Gaza.

Emmanuel Macron are programată o vizită în Israel marți și este de așteptat să meargă și în Cairo, în încercarea de a asigura eliberarea ostaticilor deținuți de Hamas. Macron a încercat o cale diplomatică similară și în războiului din Ucraina, purtând discuții interminabile (în zadar) cu președintele rus Vladimir Putin, la scurt timp după invazie. A fost acuzat că nu a făcut decât jocurile Moscovei de a îngheța conflictul, după ce Rusia ocupase părți importante din Ucraina.

În condițiile în care preocupările cu privire la o criză umanitară din Gaza cresc, liderii UE se vor reuni joi într-un summit al Consiliului European. Este tot mai probabil ca după acesta ei să susțină apelurile pentru oprirea războiului.

Analiza integrală la The Telegraph

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday