Personajele controlate de calculator, cunoscute drept NPC-uri (abrevierea în limba engleză pentru “non-player characters”), funcționează, de obicei, după un tipar de comportament prestabilit, iar dialogurile și celelalte interacțiuni cu jucătorul uman sunt greoaie și nefirești.
În acest context, o subdiviziune a studiourilor Ubisoft a lansat “Ghostwriter”, un instrument de inteligență artificială care generează texte și îi ajută pe dezvoltatorii de jocuri să doteze NPC-urile cu o varietate mai mare de dialoguri originale, adaptate în diferitele situații ale jocului. Anul trecut, grupul a testat o tehnologie care generează mișcări și gesturi mai naturale, care să se potrivească cu “starea de spirit” pe care o are personajul generat de computer în joc.
Alex Rolland, directorul de dezvoltare al subdiviziunii Ubisoft, a declarat: “Ne putem imagina aceste NPC-uri purtând dialoguri generate instant, nu prestabilite, cu gesturi aproape naturale, corelate cu dialogul pe care îl poartă”. Jitao Zhou, un student la Universitatea Rikkyo din Tokyo care se ocupă cu dezvoltarea de personaje “nejucabile” a adăugat: “Aceste NPC-uri bazate pe deep learning nu au un tipar fix, deci pot dezvolta o varietate mai mare de animații”.
CNN mai scrie că unele companii dezvoltatoare de jocuri au început să folosească deja inteligența artificială în dezvoltarea NPC-urilor pentru următoarele titluri. Este cazul grupului chinez NetEase pentru jocul “Justice”.
Cu toate acestea, experții avertizează că folosirea AI la crearea personajelor ar putea duce la pierderea controlului asupra liniei scenariului și a desfășurării jocului. În schimb, tehnologia ar putea avea un efect pozitiv asupra jocurilor de tip “open-world”, cum sunt “Grand Theft Auto”, “Skyrim” sau “Elden Ring”, care permit remodelarea experienței de joc.
“Inteligența artificială generativă are potențialul de a oferi jucătorilor un set complex și emergent de experiențe personalizate. Modul în care utilizatorii își imprimă personalitatea în crearea caracterelor este limitată de complexitatea instrumentelor, dar unele dintre noile modele de AI pot face ca jocul să interpreteze și să răspundă mai ușor la ceea ce vrea să facă utilizatorul”, a declarat un purtător de cuvânt al Maxis, dezvoltatorului cunoscutului joc “The Sims”.
Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.
Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.