Se pare că am pierdut controlul asupra topirii gheții din Antarctica de Vest încă din secolul XXI, a declarat Kaitlin Naughten, autor principal al studiului publicat în revista Nature Climate Change. Potrivit noii cercetări, chiar dacă la nivel global s-au stabilit obiective ambițioase de limitare a încălzirii globale, Antarctica de Vest va experimenta o încălzire substanțială a oceanelor care va duce la topirea gheții.

Deși au existat dovezi că pierderea gheții în Antarctica de Vest ar putea fi ireversibilă, unii cercetători au sperat, totuși, că fenomenul poate fi prevenit (sau măcar atenuat) prin politici climatice. Lucrarea de acum a analizat ratele de încălzire a oceanelor și de topirea gheții în diferite scenarii de schimbări climatice și a conchis că, chiar dacă se limitează creșterea temperaturii globale la 1,5 grade Celsius peste nivelurile preindustriale, schimbările climatice tot ar duce la un ritm de încălzire a apelor oceanice de trei ori mai mare decât media istorică.

Autorii au recunoscut că cercetarea lor are limite, cum ar fi proiecțiile legate de ritmul de topire a gheții în viitor. Totuși, ei avertizează că “probabil va trebui să ne adaptăm și asta înseamnă foarte probabil o anumită creștere a nivelului mării pe care nu o putem evita. Dar, deși perspectivele sunt îngrozitoare, umanitatea nu poate renunța la reducerea emisiilor de combustibili fosili. Impacturile devastatoare pot fi încă evitate în alte părți ale Antarcticii și în restul lumii”.

Topirea gheții din Antarctica de Vest este fenomenul care contribuie cel mai mult la creșterea nivelului apelor și oceanelor. Zona are suficientă gheață pentru a ridica nivelul mării cu o medie de 5,3 metri, a explicat Naughten. Doar topirea ghețarul Thwaites (cunoscut și ca “Ghețarul Doomsday”) ar putea a crește nivelul mării cu câțiva metri. 

Surse alternative: CNN, The Guardian

Foto: Staphy|Dreamstime.com

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday