“Protocolul de aderare a Suediei la NATO a fost semnat la 23 octombrie 2023 de către președintele Recep Tayyip Erdogan și a fost trimis la Marea Adunare Națională a Turciei”, a transmis în această după-amiază administrația prezidențială din Turcia. Este de așteptat ca propunerea să fie aprobată de către parlamentul turc.

Erdogan a promis încă de acum trei luni că va accepta cererea de aderare a Suediei la NATO, în urma unor discuții cu Jens Stoltenberg şi cu prim-ministrul suedez Ulf Kristersson, însă de atunci nu a mai vorbit pe această temă. Anterior acelor discuții, condiționase votul pentru aderare de acceptarea Turciei în Uniunea Europeană. De asemenea, acuzase Stockholm că este “prea blând” cu militanții kurzi și membri ai opoziției din Turcia, pe care Erdogan îi consideră responsabili de tentativa de lovitură de stat din 2016.

Deși Turcia și-a schimbat poziția față de aderarea Suediei la NATO, prim-ministrul Ungariei, Viktor Orban, a declarat recent că “nu se grăbește deloc să ratifice solicitarea, mai ales că securitatea Suediei nu este amenințată”. De asemenea, membrii partidului lui Orban au lăsat de înțeles că sunt “șanse mici” ca parlamentul să ia o decizie asupra acestui lucru în acest an, transmite AP.

Toți cei 31 de membri ai NATO trebuie să aprobe aderarea Suediei iar, până în momentul de față, atât Turcia, cât și Ungaria, s-au opus. Suedia a depus cererea de aderare la NATO în același timp cu Finlanda, care a devenit cel mai recent membru al Alianței, în aprilie.

Sursă: AP News

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday