Curtea de Conturi a desfășurat un audit prin care a evaluat modul în care Ministerul Sănătății și instituțiile din subordine au gestionat resursele de medicamente, în perioada pandemiei, pentru a se asigura că sunt acoperite nevoile pacienților.

Unele planuri de acțiune au fost întreprinse cu întârziere, a conchis Curtea de Conturi, fapt ce a afectat accesul pacienților la cele mai adecvate forme de tratament și pregătirea spitalelor pentru asigurarea îngrijirii pacienților în stare critică. Faptul că centrele de evaluare Covid-19 au fost create cu întârziere față de debutul pandemiei a dus la suprasolicitarea spitalelor, se arată în raport.

Cantitățile comandate de medicamente specifice în tratarea afecțiunilor asociate Covid-19 au depins de cantitățile pe care le aveau furnizorii disponibile, la data încheierii contractelor. În cazul medicamentelor cumpărate centralizat, Uniunea Europeană a stabilit criterii de repartizare.

Potrivit raportului, “Ministerul Sănătății a achiziționat cinci tipuri de medicamente necesare pentru tratarea pacienților cu Covid-19, în valoare de 1.242.421 mii lei, din care achiziția medicamentului Remdesivir reprezintă 73% din totalul achizițiilor efectuate. Neasigurarea de către Minister, în anumite perioade, a cantității adecvate de medicamente necesare tratării pacienților Covid-19, precum și modificarea continuă a protocoalelor terapeutice, sunt factori care au influențat stocurile existente la nivel național și modul de distribuire a medicamentelor”.

Curtea de Conturi mai explică: “În lipsa monitorizării detaliate de către Ministerul Sănătății a stocurilor cu medicamente specifice Covid-19 sau suport Covid-19, respectiv antivirale, antiinflamatorii și imunomodulatoare existente la unitățile sanitare spitalicești a afectat următoarele achiziții de medicamente specifice și, implicit, asigurarea unei corespondențe a necesarului pentru fiecare tip de medicament. Modul de repartizare către unitățile sanitare a medicamentelor achiziționate de către Minister pentru tratarea pacienților Covid-19 s-a realizat în funcție de criteriile recomandate de către Comisia de boli infecțioase din cadrul Ministerului Sănătății, însă aceste criterii au avut un caracter general, nu criterii specifice fiecărui tip de medicament. În baza analizei efectuate, auditorii au constatat că repartiția medicamentelor achiziționate de către Ministerul Sănătății către unitățile sanitare a avut impact asupra evoluției pandemiei Covid – 19”.

Recomandările auditorilor pentru Ministerul Sănătății și instituțiile din subordine:

  • Monitorizarea adecvată a stocurilor de medicamente Covid-19;
  • Evaluarea impactului măsurilor dispuse prin planurile de acțiune pentru a determina gradul de eficiență și eficacitate al acestora;
  • Fundamentarea bugetului alocat pentru “Rezerva Ministerului Sănătății” să se efectueze pe baza unei analize realiste și a unei strategii definite la nivelul Ministerului Sănătății pentru a se evita indisponibilizarea unor fonduri alocate;
  • Constituirea unui grup de monitorizare a medicamentelor cu aprovizionare deficitară care să utilizeze o abordare cu mai multe părți interesate pentru a preveni eventualele lipsuri de medicamente, astfel încât să se efectueze o supraveghere a ofertei și cererii de medicamente și să se identifice medicamentele alternative;
  • Constituirea și revizuirea Rezervei de medicamente, seruri, vaccinuri, dezinfectante, insecticide și alte materiale specifice pentru situații speciale, cu respectarea cantităților de produse tehnico-medicale prevăzute de actele normative incidente;
  • Elaborarea și implementarea unei proceduri/metodologii de repartizare a medicamentelor din Rezerva Ministerului Sănătății pentru situații speciale precum și de monitorizare a modului de utilizare a acestor medicamente.

Sursa: Comunicatul Curții de Conturi

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday