Vaccinul Penbraya este primul care protejează împotriva celor cinci grupuri de bacterii. Bolile meningococice sunt infecții bacteriene rare care afectează în mod obișnuit creierul, măduva spinării și fluxul sanguin și pot fi mortale în câteva ore. Reuters explică faptul că vaccinul pentavalent protejează împotriva grupurilor de bacterii A, B, C, W și Y – despre care se știe că provoacă în mod obișnuit boala. Pfizer vinde în prezent două vaccinuri pentru a proteja împotriva bolii, Trumenba, ce vizează grupul B, iar Nimenrix ce protejează împotriva celorlalte patru grupuri de bacterii.

Penbraya combină componente din aceste două vaccinuri și este aprobat pentru utilizare la persoanele cu vârsta cuprinsă între 10 și 25 de ani. Se administrează preventiv, sub forma unei serii de două doze administrate la șase luni distanță.

După aprobarea FDA, consilierii Centrelor pentru Controlul și Prevenirea Bolilor sunt programați să se întâlnească pe 25 octombrie pentru a discuta despre utilizarea vaccinului și punerea lui pe piață. Vaccinul Trumenba a avut anul trecut vânzări de 123 milioane de dolari, în timp ce Nimenrix a generat 268 milioane de dolari, potrivit raportului anual al companiei.

În 2021, au fost raportate în total aproximativ 210 cazuri de boală meningococică în Statele Unite, potrivit datelor CDC. GSK dezvoltă, de asemenea, un vaccin pentavalent împotriva bolii meningococice, care combină componentele vaccinurilor sale Bexsero și Menveo.

Sursă: Reuters

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday