Autoritățile filipineze declară că o navă a Gărzii chineze de Coastă a efectuat “manevre de blocare periculoase” care au dus la coliziunea cu o navă filipineză care transporta provizii pentru militarii din Ayungin Shoal, un atol din Marea Chinei de Sud. Într-un incident separat, oficialii filipinezi spun că o navă a miliției maritime chineze s-a ciocnit cu o navă a Pazei filipineze de Coastă. 

În replică, Paza chineză de Coastă transmite că nava filipineză de transport a intrat în apele chineze, întrucât Beijingul susține că insulele Spratly, pe care le numește Nansha, îi aparțin. Despre celălalt incident, autoritățile chineze afirmă că nava filipineză și-a inversat brusc cursul de navigație, după care a lovit intenționat “o barcă chineză de pescuit”.

Nu au fost anunțate victime în urma celor două evenimente, dar acestea marchează un nou moment de confruntare între Beijing și Manila, în această cale navigabilă disputată. China revendică suveranitatea peste cea mai mare parte a Mării Chinei de Sud, precum și asupra celor mai multe insule și bancuri de nisip. 

În 2016, un tribunal internațional de la Haga a dat dreptate Filipinelor și a hotărât că Republica Chineză nu are niciun temei juridic pentru a pretinde drepturi istorice asupra Mării Chinei de Sud. Beijingul nu recunoaște această decizie.

Surse alternative: CNN, BBC

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday