UPDATE ora 22:35: Cel puțin 14 camioane cu ajutoare umanitare au trecut din Egipt în Fâșia Gaza, prin punctul de trecere Rafah. Încărcăturile vor ajunge în depozitele agenției ONU pentru refugiații palestinieni, a declarat pentru CNN un reprezentant al Semilunii Roșii Palestiniene din Gaza. Informația a fost confirmată și de o structură a Ministerului israelian al Apărării, care a precizat că în transporturi se găsesc doar apă, alimente și medicamente.

În această seară, Benjamin Netanyahu, prim-ministrul Israelului, a discutat la telefon cu liderii Statelor Unite, Franței, Spaniei și Olandei. Netanyahu le-a declarat că Israel este hotărât să elimine capacitățile militare și de guvernare ale Hamas și că triumful Israelului ar fi o victorie pentru întreaga lume. Președintele francez va sosi luni la Tel Aviv, iar premierul olandez marți.

Pe lângă apelul cu Netanyahu, Joe Biden a vorbit la telefon cu liderii din Marea Britanie, Franța, Germania, Italia și Canada. Tot astăzi, Biden l-a contactat și pe Papa Francisc.

Mai devreme, contraamiralul Daniel Hagari, purtător de cuvânt al armatei israeliene, a declarat că un soldat a fost ucis și trei au fost răniți, în timpul unei operațiuni la granița cu Fâșia Gaza. Hagari a explicat că militanții din Hamas au lansat o rachetă ghidată antitanc asupra unui tanc și unui vehicul blindat cu care se deplasau israelienii.

UPDATE ora 19:40: Armata israeliană a transmis, într-un comunicat citat de Reuters“Incidentul este investigat și detaliile sunt în curs de analiză. Forțele de Apărare ale Israelului își exprimă regretul în legătură cu incidentul”. Incidentul s-a produs în Kerem Shalom, în apropiere de punctul în care se intersectează granițele Egiptului, Israelului și Fâșiei Gaza.

Oficial, purtătorul de cuvânt al armatei egiptene a declarat că un număr (nespecificat) de polițiști egipteni de frontieră au suferit răni minore, din cauza fragmentelor unu obuz tras accidental de un tanc israelian. Totuși, doi oficiali egipteni au declarat pentru Associated Press (AP), sub protecția anonimatului, că nouă polițiști au fost răniți. Cei doi au dorit să-și păstreze anonimatul, pentru că nu au primit permisiunea de a discuta cu presa, explică AP.

UPDATE ora 17.45: Premierul israelian, Benjamin Netanyahu, a avertizat duminică Hezbollah să nu deschidă un al doilea front de război cu Israelul, afirmând că, dacă ar face acest lucru, Israelul “ar declanșa contraatacuri de o amploare inimaginabilă” care ar provoca devastarea Libanului”.

“Dacă Hezbollah se decide să intre în război, va face cea mai mare greșeală a vieții sale. Îi vom lovi cu o forță pe care nici măcar nu și-o poate imagina, iar consecințele pentru Hezbollah și pentru Liban vor fi devastatoare“, a adăugat Netanyahu.

Hezbollah este o mișcare islamistă susținută de Iran, cu una dintre cele mai puternice forțe paramilitare din Orientul Mijlociu. Are baza principală la granița dintre Israel și Liban și poate deveni un jucător imprevizibil în războiul Hamas-Israel, ducând la declanșarea unui conflict regional mai amplu. Tot astăzi, ministrul iranian de Externe a avertizat Israelul și SUA că Orientul Mijlociu “va scăpa de sub control dacă Israelul nu își oprește imediat acțiunile militare”.

UPDATE ora 15.30: Imaginile publicate de televiziunile egiptene arată că aproximativ 15-20 de camioane cu medicamente, apă și mâncare au ajuns la punctul de trecere Rafah dintre Egipt și sudul Fâșiei Gaza. Acestea sunt însoțite și de vehicule ale ONU, dar nu este clar când vor trece granița, precizează BBC.

Primul convoi de 20 de camioane cu ajutoare a trecut ieri prin punctul de trecere Rafah. Tot ieri, ONU transmitea că, cel mai probabil, un nou transport umanitar va fi posibil abia luni. Organizația mai afirmă că Gaza se află “pe marginea prăpastiei” și că este nevoie de aproximativ 100 de camioane pe zi pentru a aduce suficiente provizii.

UPDATE ora 12:40: Daniel Hagari, purtător de cuvânt al Armatei israeliene, a anunțat lichidarea adjunctului forțelor de rachete din gruparea Hamas, precum și a altor “zeci de teroriști”, în bombardamentele de noaptea trecută asupra Fâșiei Gaza.

”Continuăm să atacăm țintele din Fâșia Gaza, cu accent pe Gaza City și împrejurimile sale, în pregătirea următoarei faze a războiului”, a mai afirmat Hagari, care a adăugat că gruparea teroristă Hamas a luat ostatice 212 persoane. În bilanțul de sâmbătă, Israel vorbea de 210 persoane.

Ministrul palestinian de Externe, susținut de gruparea Hamas, a declarat că atacul miliarilor israelieni asupra moscheii din Jenin (Cisiordania) este văzut ca o escaladare periculoasă a situației: “Este o încercare de a generaliza modelul de bombardare a Fâșiei Gaza la zonele din Cisiordania ocupată”, a fost declarația acestuia, citată de CNN.

Separat, diplomația rusă a confirmat că Serghei Lavrov va participa, luni, la un summit al miniștrilor de Externe la Teheran. Vor mai fi prezenți reprezentanții din Iran, Turcia, Azerbaidjan și Armenia.

Știrea în formă inițială. Agenția de presă de stat din Siria a scris că Israel a lansat atacuri aeriene asupra aeroporturilor din Damasc și Alep, la primele ore ale dimineții. Din cauza avariilor la piste, cele două aeroporturi și-au suspendat activitatea, iar zborurile au fost direcționate către orașul Latakia, mai notează SANA. Direcția meteorologică siriană, care are un punct de lucru la aeroportul din Damasc, transmite că doi dintre angajații săi au murit.

Aeroporturile din Damasc și Alep au fost lovite de mai multe ori în acest an, pentru a împiedica transporturile de arme din Iran către grupările susținute de stat, cum este și cazul Hezbollah din Liban. Precedentul atac a avut loc pe 12 octombrie, cu o zi înainte ca ministrul iranian de Externe să ajungă în Siria.

De altfel, Jonathan Conricus, un purtător de cuvânt al Forțelor de Apărare Israeliene, a declarat că Hezbollah joacă un joc periculos, cu referire la atacurile aripii din Liban asupra pozițiilor din nordul Israelului: Ei escaladează situația. Vedem din ce în ce mai multe atacuri în fiecare zi. Hezbollah atrage Libanul într-un război din care nu va câștiga nimic, dar din care va pierde foarte mult. Este Libanul dispus să pună în pericol ceea ce a mai rămas din prosperitatea și suveranitatea libaneză, de dragul teroriștilor?”. Conricus nu a avut vreo declarație despre incidentele din Siria.

Armata israeliană și gruparea Hezbollah au purtat un schimb de focuri peste graniță, noaptea trecută. Potrivit bilanțurilor anunțate de cele două părți, patru luptători Hezbollah și un militant al Jihadului Islamic au fost uciși, în timp ce trei soldați israelieni au fost răniți. Din cauza confruntărilor peste frontieră, guvernul de la Tel Aviv a făcut planuri de evacuare pentru încă 14 comunități aflate în apropiere.

Surse alternative: The Guardian, Times of Israel, Reuters

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday