În urma summitului UE – SUA de săptămâna aceasta, oficialii celor două părți au hotărât să demareze un program pentru a explora modalitățile de utilizare a activelor rusești pentru a ajuta Ucraina, “în conformitate cu legislația națională și internațională”.

“Având în vedere urgența întreruperii încercărilor Rusiei de a distruge economia ucraineană și nerespectarea continuă de către Rusia a obligațiilor sale juridice internaționale, Statele Unite și Uniunea Europeană, împreună cu aliații lor, își convoacă experții pentru a studia opțiunile de compensare în timp util a Ucrainei pentru pierderile, daunele și prejudiciile cauzate de agresiunea rusă”, se arată într-un comunicat comuni în urma discuțiilor.

“Pe termen scurt, vom examina modul în care orice profituri ale persoanelor private care provin direct din activele suverane rusești înghețate, dacă aceste profituri excedentare nu sunt necesare pentru a îndeplini obligațiile față de Rusia în conformitate cu legislația în vigoare, pot fi direcționate pentru a sprijini Ucraina, precum și redresarea și reconstrucția acesteia, în conformitate cu legislația în vigoare”, promit liderii SUA și UE.

Inițiativa aparține UE, iar luna trecută, Statele Unite și Marea Britanie au semnalat că vor sprijini acest plan. Miniștrii de finanțe ai G7 au estimat recent că valoarea acestor active vizate ar putea ajunge la aproape 300 de miliarde de dolari.

Sursa: Comunicatul UE – SUA

Foto: Nadzeya Haroshka | Dreamstime.com

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday