Pe 8 octombrie, conducta de gaze Balticconnector și un cablu de telecomunicații care leagă Finlanda de Estonia au fost rupte, în ceea ce procurorii finlandezi au declarat că ar fi putut fi un act de sabotaj. Deocamdată această ipoteză nu a fost confirmată, dar nici cea a unui accident. 

Marți, autoritățile din Suedia au transmis că un alt cablu de telecomunicații, care face legătura cu Estonia, a suferit o întrerupere cam în același timp cu celelalte puncte de infrastrucutră. Procurorii suedezi cred că întreruperea ar fi putut fi provocată, de asemenea, de o lovitură din exterior.

Vineri, Biroul Național de Investigații (NBI) al Finlandei a transmis: “Poliția a stabilit, în cadrul unei anchete penale, că manevrele navei NewNew Polar Bear, sub pavilion Hong Kong, coincid cu momentul și locul deteriorării gazoductului Balticconnector. Din acest motiv, ancheta se concentrează acum asupra rolului navei menționate”.

NBI a găsit un obiect greu (nu se precizează ce anume) pe fundul mării, în apropiere de punctul în care este lovit gazoductul. Procurorii urmează să determine dacă obiectul a avut legătură cu incidentul. Biroul a explicat că avaria a fost provocată de o lovitură din exterior (“forță mecanică externă”), iar nu de o explozie.

Concomitent, anchetatorii estonieni au spus că investighează și ei NewNew Polar Bear, precum și nava rusească de marfă Sevmorput. Aceștia au transmis pentru Reuters: “Am identificat că, în timpul incidentelor, navele menționate se aflau în zonă. Investigăm în continuare dacă acestea au avut sau nu legătură cu avariile”.

Potrivit datelor oferite de MarineTraffic (care urmărește traseelor navelor) analizate de Reuters, numai NewNew Polar Bear și Sevmorput s-au aflat în locurile unde au fost avariate conducta de gaze și cele două cabluri de telecomunicații.

Incidentele au determinat NATO să intensifice patrulele în Marea Baltică, iar zonele avariilor au fost închise navigației. De asemenea, Ministerul finlandez de Externe a cerut Chine să fie în contact cu proprietarul navei NewNew Polar Bear și a informat Rusia despre “gravitatea problemei”.

Compania rusă Rosatom a declarat că Sevmorput nu are vreo legătură cu evenimentele din ultimele două săptămâni. Președintele rus Vladimir Putin a afirmat că este o prostie ideea că Rusia ar fi în spatele avariei la gazoductul dintre Finlanda și Estonia.

Sursă: Reuters

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday