Satya Nadella, directorul executiv al companiei Microsoft, i-a acordat un interviu lui Mathias Dopfner, directorul executiv al companiei Axel Springer, care deține publicația Business Insider. În cadrul discuției, Nadella a vorbit despre “problemele etice” ale inteligenței artificiale (AI), mai exact despre capacitatea de a părea că dezvoltă emoții similare cu empatia sau simțul umorului.  

Un lucru important de care societatea trebuie să se îngrijoreze este eventualitatea în care apare o tehnologie nouă, foarte puternică, iar omenirea pierde controlul asupra acesteia. Atunci va fi o problemă”, a declarat Nadella. 

Dacă AI va dobândi capacitatea de a arăta empatie, spune Nadella, se pune problema dacă această capacitate va putea fi folosită în favoarea sau împotriva oamenilor. Directorul Microsoft este de părere că potențialul inteligenței artificiale de a folosi abilități sociale și emoții pentru a manipula oamenii este o problemă care ține și de filosofie, nu doar de domeniul tehnologic: Avem nevoie de câțiva filozofi de morală care să ne ghideze în drumul pentru identificarea modului corect de gândire în ceea ce privește implementarea acestei tehnologii”.

Șeful companiei subliniază că mai sunt mulți pași de parcurs, înainte ca oamenii să fie nevoiți să se îngrijoreze cu privire la ce poate face inteligența artificială, iar sarcina de a lua în considerare “consecințele nedorite ale AI”, înainte ca acestea să apară, le revine dezvoltatorilor de AI. Nadella a comparat inteligența artificială din viitor cu modul în care funcționează autoturismele și aeronavele, după un set concret de reguli și legi.

În prezent, Microsoft lucrează la lansarea propriului asistent bazat pe AI, cunoscut sub numele de Copilot, conceput pentru a ușura lucrul cu pachetul de produse Microsoft 365. Partenerii companiei testează deja softul, la scrierea emailurilor.

Sursă: Business Insider

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday