Acordul vine după luni de zile în care discuțiile au fost blocate de o dispută între Franța și Germania privind utilizarea unor subvenții pentru investițiile în energie. În centrul disputei a stat îngrijorarea Berlinului că noile norme ar permite Franței să obțină profituri uriașe de pe urma centralelor nucleare, care asigură 70% din alimentarea cu electricitate a țării, iar acest profit să fie investit în alte industrii, oferindu-i astfel un avantaj competitiv. Parisul a insistat asupra faptului că politica energetică este o alegere suverană și că UE beneficiază și ea de electricitatea ieftină pe care o produce cu ajutorul energiei atomice.

Politico scrie că miniștrii europeni ai Energiei au decis acum că guvernele pot decide să aplice regulile pentru investiții care vizează “retehnologizarea substanțială” a generatoarelor existente, “creșterea capacității sau prelungirea duratei de viață a acestora”, precum și pentru viitoare investiții în industria energiei.

Pentru a satisface și nemulțumirile Germaniei, țările UE au convenit, de asemenea, urmarea unor reguli generale care să garanteze că orice redistribuire a veniturilor obținute “nu creează denaturări nejustificate ale concurenței și comerțului pe piața internă”.

Compromisul vine la o săptămână de la vizita președintelui francez Emmanuel Macron la Hamburg, unde s-a întâlnit cu Olaf Scholz pentru a discuta despre diferențele pe această temă. Acordul uremază să fie dezbătut în Parlamentul European.

Surse alternative: Euronews, Politico

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday