Liderii statelor occidentale încearcă să gestioneze conflictul dintre Israel și Hamas, iar militarii ruși, proaspăt reaprovizionați, au atacat pe toate fronturile din Ucraina, la sfârșitul săptămânii trecute, arată o analiză a Politico.

Forțele Kremlinului au atacat infrastructura energetică ucraineană și au lovit regiuni cu rachete și drone. Doar sâmbătă și duminică, regiunea Herson a fost lovită de peste 200 de ori, conform guvernatorului regional. Președintele Volodimir Zelenski a spus că în Herson și Donețk, alimentarea cu apă și electricitate a fost întreruptă de mai multe ori: “Trebuie să fim conștienți că, pe măsură ce se apropie iarna, vor exista mai multe atacuri din partea Rusiei asupra punctelor de producție și pe rețele”, a adăugat președintele.

Pe parcursul nopții trecute, Armata Rusă a lansat cinci rachete X-50, o rachetă balistică Iskander și 12 drone iraniene Shahed, dintre care doar două rachete și 11 drone au fost doborâte. Restul au lovit locuințe și puncte de infrastructură, potrivit Forțelor Aeriene Ucrainene.

Atacuri aeriene au avut loc și asupra regiunilor Poltava și Kirovohrad (centrul țării), dar și în Hmelnîțkîi (vest), Cernihiv și Sumî (ambele în nord). Pe linia frontului, rușii au bombardat (fără succes) pozițiile inamice din Avdiivka și Marinka, ambele în Donețk, și au încercat să recâștige câteva poziții ocupate de ucraineni lângă Robotine, în Zaporijia. Șeful administrației militare din Avdiivka a declarat pentru Politico faptul că rușii nu au reușit să înainteze, dar a recunoscut că situația este una dificilă.

Egor Firsov, sergent în Armata Ucraineană, a transmis și el: “Putem vedea concentrarea forțelor și eforturilor rușilor. Am fortificat puternic întreaga linie a frontului, iar acum vor să spargă apărarea în direcția Donețk și să ia Avdiivka. Deocamdată am reușit să le oprim atacul. Din informațiile mele, morgile și spitalele din Donețk sunt acum supraaglomerate. Nu pot spune numărul exact al pierderilor inamicului, dar cu siguranță sunt de ordinul sutelor într-o singură zi”.

Analiza completă pe Politico

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday