Update ora 22:15: Potrivit primelor exit-poll-uri publicate de DW, apărute după închiderea urmelor, partidul de guvernare Lege și Justiție (PiS), condus de Jaroslaw Kaczynski, a obținut 36,8% din voturi. Cu toate acestea, primele proiecții îi oferă aproximativ 200 de locuri, cu mult sub cele 231 necesare pentru o majoritate.
Pe locul al doilea se află Coaliția Civică a lui Donald Tusk, cu 31,6% din voturi, care va face însă majoritatea cu partidele de pe locurile doi și trei, punând astfel capăt celor opt ani de dominație politică a partidului conservator și antieuropean PiS.
La mare distanță în preferința voturilor se află alianța A Treia Cale, cu 13%, Noua Stângă cu 8,6% și Libertatea și Independența Confederației (o coaliție anti-UE de extremă dreapta) cu 6,2%.
Prezența la scrutin a fost una record. 72,9% din populația cu drept de vot s-a prezentat la urne.
Știrea în formă inițială. Într-o miză mare pentru Europa, partidul populist PiS candidează pentru al treilea mandat, împotriva unei coaliții conduse de fostul premier și președinte al Consiliului European, Donald Tusk.
Alegerile de azi vor stabili calea pe care va merge a cincea cea mai populată țară a Uniunii Europene și a șasea cea mai mare economie a acesteia. Concomitent, se desfășoară și un referendum pe tema migrației, a vârstei de pensionare și a altor probleme din societatea poloneză, despre care opoziția a afirmat că reprezintă de fapt doar un mod de mobilizare a electoratului partidului de guvernământ.
Cei doi principali rivali, partidul naționalist de guvernare Lege și Justiție (PiS), care speră la un al treilea mandat, fără precedent în istoria țării, respectiv Coaliția Civică, de centru-dreapta, au avut o campanie agresivă, în care fiecare parte și-a prezentat adversarul drept o amenințare existențială la adresa țării.
Lege și Justiție (PiS), care conduce în sondajele de opinie dinaintea scrutinului cu doar câteva puncte procentuale, s-a prezentat drept apărătorul suveranității poloneze și al polonezilor “de rând” împotriva “elitelor” și a Uniunii Europene. Coaliția Civică, favorizată de populația urbană pro-europeană, a promis că va “aduce Polonia înapoi în Europa”. Experții consideră că votul de azi va face o judecată asupra moștenirii tranziției Poloniei de la comunism la capitalism și democrație, după 1989.
Rezultatele alegerilor au însă ramificații dincolo de granițele țării: Polonia are cea mai mare economie din partea estică a fostei Europe comuniste și a fost unul dintre cei mai mari susținători ai Kievului în lupta împotriva Rusiei. Găzduiește peste 1,5 milioane de refugiați ucraineni și servește drept centru principal pentru transferul de arme și ajutor către Ucraina. Însă, în ultimele luni, liderii de la Varșovia s-au implicat într-o dispută publică cu Ucraina, pe tema cerealelor și au sugerat reducerea ajutoarelor militare și a subvențiilor pentru refugiații ucraineni.
Sub conducerea PiS, Polonia a cunoscut o creștere a bunăstării, dar și o creștere a inflației și o criză a locuințelor. Partidul este, de asemenea, implicat într-un conflict de ani de zile cu UE privind statul de drept, care a dus la înghețarea a unor fonduri europene de miliarde de euro. De asemenea, a adoptat o lege pentru interzicerea avortului și s-a poziționat împotriva comunității LGBTQ.
Jaroslaw Kaczynski a promovat, de asemenea, o teorie conform căreia Donald Tusk, liderul opoziției, este responsabil pentru moartea în 2010 a președintelui țării, fratele său geamăn Lech Kaczynski, care se afla la bordul avionului prăbușit în timpul unei vizite oficiale către Rusia. Tusk era prim-ministru la acea vreme.
Deși PiS conduce în sondajele de opinie cu aproximativ 37%, niciun partid nu este de așteptat să obțină suficiente locuri pentru a guverna singur. Rezultatul cel mai probabil va duce la un guvern de coaliție, care va depinde de voturile obținute de partidele mai mici.
Libertatea și Independența Confederației, o coaliție anti-UE de extremă dreapta, are șanse de face parte din viitorul guvern.
Rezultatele exit-poll-urilor realizate de Ipsos vor fi anunțate la ora locală 21:00 (22:00 ora României). Comisia Electorală de Stat poate avea nevoie de două, sau chiar de trei zile, pentru a anunța rezultatele oficiale ale alegerilor. Constituția Poloniei prevede ca președintele să convoace noul parlament în termen de 30 de zile de la alegeri.
Surse alternative: AP, The NY Times
Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.
Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.