Sinteza ultimelor evenimente:

  • Aviația israeliană a efectuat bombardamente la granița cu Libanul, în zona de nord. În decursul zilei de sâmbătă, Hezbollah (pro-iranian) a lansat mai multe tiruri cu rachete și proiectile anti-tank asupra pozițiilor israeliene din zona Înălțimilor Golan.
  • Televiziunea siriană anunță că aviația israeliană a bombardat din nou aeroportul din Alepp, în cursul nopții de sâmbătă spre duminică. Săptămâna trecută, a lovit atât aerooportul din Alepp, cât și pe cel din Damasc.
  • Iranul a transmis Israelului un mesaj prin intermediul ONU, potrivit Axios. Teheranul cere oprirea operațiunilor în Gaza. Arată că nu dorește o escaladare a conflictului dintre Hamas și Israel, dar că “va fi nevoit să intervină, dacă atacurile asupra Fâșiei Gaza continuă”.
  • Armata israeliană a închis “ermetic” Fâșia Gaza, de pe mare și de pe uscat și a masat tancuri, blindate și circa 300 de mii de rezerviști pe graniță.
  • Vineri dimineața, a emis un ultimatum de 24 de ore, în care a cerut populației civile să părăsească partea de nord a Fâșiei Gaza, inclusiv Gaza City, în care trăiesc 1,1 milioane de oameni.
  • Sâmbătă dimineață a emis un nou ultimatum, în care a indicat două “rute sigure” de evacuare spre sudul Fâșiei Gaza.
  • În decursul nopții de vineri spre sâmbătă, forțele speciale israeliene au efectuat acțiuni punctuale, aparent într-o încercare de eliberare a ostaticilor. Totuși, singurul anunț legat de aceste raiduri a fost acela că au fost capturate 56 de persoane căutate, dintre care 25 de operativi Hamas. 
  • Tot în noaptea de vineri spre sâmbătă, buldozerele și tancurile israeliene au realizat breșe de intrare în gardul de graniță dintre Gaza și Israel, dar fără a înainta în interiorul Fâșiei.
  • Ulterior, armata israeliană a anunțat că i-a ucis pe Ali Qadi, comandantul “Forței Nakba”, care a condus incursiunea în teritoriul israelian de săptămâna trecută, precum și pe Merad Abu Merad, coordonatorul sistemului de rachete al Hamas.
  • Premierul israelian, Benjamin Netanyahu, a vizitat trupele de infanterie aflate la granița cu Gaza, în după-amiaza de sâmbătă. Le-a spus că “se apropie momentul următoarei faze a războiului”. În urmă cu câteva zile, Netanyahu declarase că “nu vom lăsa piatră neîntoarsă în Gaza”, o declarație ce a sugerat că armata israeliană va filtra casă cu casă, în căutarea teroriștilor Hamas.
  • Sâmbătă, de la ora 17, aviația și artileria israeliană au reluat bombardamentele masive asupra Gaza, un pas ce prefigurează, de regulă, un atac la sol. La ora 18.30, feed-ul live al Reuters din Gaza City s-a întrerupt brusc.

UPDATE. Ora 21.30. Hamas a lansat un baraj masiv de rachete asupra Israelului. Aparent, ținta principală este Tel Aviv, dar alarmele aeriene sunt declanșate în tot Israelul. Aeroportul din Tel Aviv a fost închis. Reporterii aflați în proximitatea Fâșiei Gaza raportează o activitate intensă a vehiculelor militare israeliene, ceea ce sugerează că în următoarele ore invazia terestră va începe.

UPDATE, Ora 19.00: Armata israeliană (IDF) a emis un comunicat, la ora 19, în care spune că este gata să “extindă ofensiva” prin implementarea unei “game largi de planuri operaționale, care includ un atac combinat și coordonat din aer, mare și uscat” asupra Fâșiei Gaza.

“Batalioanele și soldații armatei israeliene sunt dislocați în toată țara și sunt pregătiți să sporească pregătirea pentru următoarele etape ale războiului, cu accent pe o operațiune terestră semnificativă”, adaugă IDF. Anterior, bombardamentele masive au fost reluate asupra Fâșiei Gaza.

UPDATE, ora 16.00. Departamentul de Stat al SUA a autorizat plecarea din Israel a personalului guvernamental american neesențial și a membrilor familiilor angajaților ambasadei și altor instituții consulare, inclusiv de la Tel Aviv.

Actualizează și avizul de călătorie în Israel, cerând cetățenilor americani care aveau în plan o astfel de călătorie să o reconsidere, din cauza riscului de atacuri teroriste sau manifestații extremiste violente, atât în Israel, cât și în Cisiordania și în Gaza.

“Este posibil ca grupările teroriste, atacatori singulari sau alți extremiști violenți să pregătească atacuri în Israel, Cisiordania și Gaza. Aceștia pot ataca fără avertisment, țintind locații turistice, centre de transport, piețe/mall-uri și facilități guvernamentale locale. Se înregistrează o creștere semnificativă a demonstrațiilor în întregul stat Israel, unele cu puține avertismente sau deloc”, se mai arată în avizul de călătorie postat de Departamentul de Stat al SUA.

UPDATE, ora 15.00. AP News citează un înalt oficial american, potrivit căruia Egipt, Israel și SUA au convenit să permită evacuarea cetățenilor străini dar și palestinienilor cu dublă cetățenie să părăsească Gaza prin punctul de trecere de la Rafah, momentan închis. Aceasta ar urma să se întâmple într-o fereastră de cinci ore, până la finalul acestei zile, dar nu este clar dacă Hamas va permite convoaielor cu cetățeni străini să ajungă la Rafah. Aproximativ 500 de cetățeni americani, majoritatea cu dublă cetățenie, trăiesc în Gaza. Ministerul român de Externe a primit până acum solicitare de evacuare din partea a 150 de cetățeni români aflați în Gaza, din cei aproximativ 350 de cetățeni români care trăiesc acolo, în familii mixte, sau cu cetățenie dublă.

UPDATE, ora 9.30. Armata israeliană a informat locuitorii din Gaza că între orele 10:00 și 16:00 va permite tranzitul pe două rute din Gaza City către sudul Fâșiei. Purtătorul de cuvânt al armatei israeliene s-a adresat palestinienilor în limba arabă: “Dacă vă pasă de voi înșivă și de cei dragi, profitați de asta și mutați-vă spre sud, la Khan Yunis”.

Ora 8.00: Potrivit postului Al Arabia, care transmite permanent din Gaza, armata israeliană a penetrat pe două direcții granița din nordul Fâșiei Gaza, stabilind puncte de intrare securizate, cu ajutorul tancurilor și al buldozerelor, în noaptea de vineri spre sâmbătă. Informația nu a putut fi confirmată din surse independente.

Deși ultimatumul de 24 de ore, acordat civililor din nordul Fâșiei să se evacueze în partea de sud, a expirat, până sâmbătă dimineața, la ora 8, armata israeliană nu a început înaintarea în teritoriul controlat de Hamas. În schimb, vineri seara, au fost raportate raiduri ale forțelor speciale israeliene, iar un comunicat al armatei a precizat că a fost vorba de încercări de eliberare a ostaticilor deținuți de Hamas, precum și de localizare a anumitor ținte ale teroriștilor.

O filmare realizată cu o dronă militară arată că Hamas încă lansează rachete din Fâșia Gaza, în timp ce aviația israeliană atacă imediat punctele de lansare. De altfel, și în noaptea de vineri spre sâmbătă, aceasta din urmă a lovit numeroase ținte de pe teritoriul Fâșiei.

Potrivit Jerusalem Post, SUA s-au alăturat ONU și au cerut armatei israeliene să amâne ofensiva terestră până la stabilirea unui coridor umanitar de evacuare a civililor. SUA încearcă să obțină redeschiderea punctului de trecere în Egipt de la Rafah, în sudul Fâșiei Gaza, pentru a da o cale de ieșire celor care vor să părăsească zona. În ultimele 24 de ore, câteva zeci de mii de oameni, dintr-o populație de peste un milion, au părăsit partea de nord, dar, după ultimatumul israelian, Hamas a ordonat civililor să rămână pe loc.

Surse: Al Arabia, Jerusalem Post

Grafică: Liveuamap

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday