Casa Albă susține că Rusia a primit de la Coreea de Nord peste o mie de containere cu echipamente militare și muniții. Phenianul ar vrea la schimb tehnologii sofisticate pentru programele sale nucleare și de înarmare.


Casa Albă a publicat mai multe imagini în care afirmă că se pot vedea containerele încărcate pe o navă sub pavilion rusesc, care apoi au fost transportate cu trenul în sud-vestul Rusiei. Transportul ar fi fost realizat între 7 septembrie și 1 octombrie, din Najin, Coreea de Nord, în Dunai, Rusia.

SUA au condamnat Coreea de Nord pentru că a livrat muniții și echipamente Rusiei, care “vor fi folosite pentru a ataca orașele ucrainene, a ucide civili ucraineni și a continua războiul ilegitim. În schimbul sprijinului, evaluăm că Phenianul caută asistență militară din partea Rusiei, inclusiv avioane de luptă, rachete sol-aer, vehicule blindate, echipamente de producție de rachete balistice sau alte materiale și alte tehnologii avansate”, a declarat John Kirby, purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate.

Centrul pentru Studii Strategice și Internaționale, un think tank din Washington, a publicat recent fotografii din satelit care arată o creștere bruscă a traficului feroviar de-a lungul graniței Coreei de Nord cu Rusia. În imaginile realizate pe 5 octombrie, au fost suprinse circa 73 de vagoane, față de 20 câte se aflau, de obicei, în zonă.

Luna trecută, liderul nord-coreean Kim Jong-un a fost primit de Vladimir Putin în Rusia. Cei doi lideri au discutat despre stimularea legăturilor în domeniul apărării, fără a detalia.

Sursă: Associated Press

Folosim cookies