Autoritatea pentru concurență și piețe (CMA) din Marea Britanie a autorizat achiziția de către Microsoft a producătorului jocurilor “Call of Duty”, Activision Blizzard. Măsurile luate recent de cele două părți au rezolvat problemele anterioare semnalate de CMA. Activision a acceptat în august să vândă drepturile de streaming către Ubisoft (o altă companie producătoare de jocuri), iar Microsoft a semnat un acord cu Sony, prin care se angajează că jocurile Call of Duty vor fi disponibile în continuare și pe PlayStation.

Tranzacția valorează 69 de miliarde de dolari, cea mai mare din industria jocurilor video, dar la aceasta se adaugă și suma de 95 de dolari/acțiune pe care Microsoft a acceptat să o plătească către acționari, rezultând în final suma de 75 de miliarde de dolari.

“Noul acord nu va permite Microsoft să blocheze concurența în domeniul jocurilor în cloud în momentul în care această piață ia avânt, păstrând prețuri și servicii competitive pentru clienții britanici de jocuri în cloud”, a precizat CMA într-un comunicat de presă.

În luna mai, și UE a aprobat tranzacția. Între timp, în Statele Unite, Comisia Federală pentru Comerț (FTC) a încercat în justiție să obțină anularea tranzacției. Cu toate acestea, în iulie, un judecător a blocat demersul FTC, deschizând calea pentru ca afacerea să continue în SUA. FTC își menține opoziția față de această tranzacție, dar nu poate împiedica finalizarea ei, explică The Guardian.

Astfel, achiziția urmează să fie finalizată cel mai probabil în săptămânile următoare. Acordul de achiziție dintre Microsoft și Activision Blizzard ar urma să expire la finalul lunii octombrie.

Acordul este unul uriaș pentru industria jocurilor. Va consolida și mai mult Microsoft în poziția de “gigant” al jocurilor video, spre nemulțumirea principalului său rival, Sony, creatorul consolei PlayStation. Sony s-a opus cu vehemență acestui acord, cu toate că în prezent, PlayStation vinde mai mult decât Xbox (Microsoft), argumentând că în general, Sony se opune practicii achiziției studiourilor mari.

Surse: The Guardian, Financial Times

Foto: Sergei Elagin | Dreamstime.com

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday