UPDATE, ora 20. Forțele israeliene au efectuat mai multe raiduri în Fâșia Gaza, în căutarea de ostatici și de dovezi pentru găsirea acestora, a anunțat Armata Israeliană.

Aceste incursiuni au loc după ce Armata Israeliană a ordonat populației să evacueze nordul Fâșiei Gaza, înaintea unei posibile invazii terestre.

În ultimele 24 de ore, forțele IDF (israeliene) au efectuat raiduri localizate în interiorul teritoriului Fâșiei Gaza, pentru a finaliza efortul de eliberare a zonei de teroriști și armament. În timpul acestor operațiuni, s-au făcut și eforturi de localizare a persoanelor dispărute”, a precizat Armata Israeliană.

Pe de altă parte, Ministerul Sănătății din Gaza anunță că 1.800 de persoane, între care 583 de copii, au murit de la izbucnirea conflictului. Alte 6.400 au fost rănite.

Casa Albă spune că Israelul nu s-a consultat cu Statele Unite înainte de a emite avertismentul de evacuare pentru mai mult de un milion de civili din nordul Gazei.

Nu a existat nicio consultare prealabilă de care să știu, înainte ca IDF (Forțele de Apărare a Israelului) să emită acel avertisment de evacuare”, a declarat John Kirby.

UPDATE, ora 13.30. Orașul Așkelon, aflat la nord de Fâșia Gaza, a fost bombardat din nou, vineri dimineață, cu rachte lansate din zona controlată de Hamas. Gruparea teroristă susține că a lansat în această dimineață 150 de proiectile, iar pe rețelele de socializare israeliene este confirmată activitatea apărării antiaeriene. Potrivit presei israeliene, sunt raportate și schimburi de focuri în zona industrială a orașului Așkelon. Tot mai multe incidente armate sunt raportate între palestinieni și israelieni, în Cisiordania.

UPDATE ora 10:10. Hamas le-a transmis palestinienilor din Fâșia Gaza să nu-și părăsească locuințele. Gruparea armată care guvernează teritoriul a calificat avertismentul Israelului drept act de război psihologic: “Ocupanții încearcă să răspândească propagandă falsă prin diferite mijloace, cu scopul de a crea confuzie în rândul cetățenilor și de a submina stabilitatea frontului nostru intern”.

Conform unei informări din partea Hamas, citată de CNN, angajații “instituțiilor internaționale” nu și-au părăsit posturile și nici nu au fost evacuați. Publicația americană nu a putut verifica independent această informație.

Știrea în formă inițială. Ultimatumul israelian pare să sugereze iminența invaziei terestre a Fâșiei, iar zona ce urmează a fi evacuată include Gaza City, unde, potrivit ONU, trăiesc aproximativ 1,1 milioane de palestinieni, aproape jumătate din populația enclavei. “ONU consideră că este imposibil ca o astfel de mișcare să aibă loc fără consecințe umanitare devastatoare. Organizația Națiunilor Unite face un apel ferm ca orice astfel de ordin, dacă este confirmat, să fie anulat, evitând ceea ce ar putea transforma ceea ce este deja o tragedie într-o calamitate”, a declarat purtătorul de cuvânt al ONU, Stephane Dujarric.

Anterior, comandantul militar al Tzahal (armata israeliană) a declarat că “acum este timpul pentru război”. După atacul Hamas de sâmbătă, Isarel a masat în jurul Fâșiei Gaza 300 de mii de soldați, tancuri și artilerie, a tăiat aprovizionarea cu apă, electricitate și bunuri și a efectuat raiduri aeriene care au distrus sute de clădiri, în încercarea de a-i omorî pe liderii Hamas.

În ultimele 24 de ore:

  • Aviația israeliană a bombardat principalele aeroporturi siriene, la Damasc și Alep;
  • Hamas a continuat atacurile cu rachete din Fâșia Gaza asupra sudul Israelului, dar la o intensitate mai redusă;
  • În Cisiordania, au fost înregistrate schimburi de focuri între militanții palestinieni și forțele israeliene. ISW consideră că milițiile palestiniene încearcă să deschidă un front și acolo;
  • Din Liban au fost lansate trei lovituri cu rachete asupra nordului teritoriul israelian;
  • Pe rețelele palestiniene, este raportat un raid al forțelor israeliene, joi noaptea, în orașul Hebron din Cisiordania, unde un număr de oficiali palestinieni au fost arestați. Informația nu a fost confirmată din surse independente.

Știrea se actualizează…

Surse: Reuters, ISW

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday