Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO, a promis măsuri serioase în cazul în care defecțiunile apărute la conducta Balticconnector se dovedesc a fi intenționate: “Este un atac asupra infrastructurii critice a NATO. Va fi întâmpinat de un răspuns unit și hotărât din partea NATO”.
Pe fondul speculațiilor răspândite pe rețelele de socializare și în presă, potrivit cărora în spatele avariilor ar fi stat un sabotaj rusesc, Risto Lohi, de la Biroul Național Finlandez de Investigații, a subliniat miercuri că “există motive pentru a suspecta că o forță externă a cauzat avariile. Forța pare să fi fost mecanică, nu o explozie”. Potrivit lui, anumite urme ale unei activități externe au fost găsite pe fundul mării, în locul unde a fost avariată conducta Balticconnector.
Un expert finlandez de la Centrul European de Excelență pentru Contracararea Amenințărilor Hibride (Hybrid CoE) a declarat pentru postul public de radio și televiziune finlandez YLE că o posibilitate ar fi fost ca “o navă mare să își fi lăsat ancora peste conductă – fie intenționat, fie, pe timp de furtună, neintenționat”. Presa finlandeză relatează că cinci nave mari se aflau în apropierea conductei cu puțin timp înainte de incident. De asemenea, analiștii finlandezi au precizat că o navă rusească de cercetare hidrografică, Sibiryakov, a fost detectată în mai, august și septembrie, în Golful Finlandei, în apropierea conductei și a cablului de comunicații Estlink, care a fost de asemenea rupt.
Ancheta se află în primele etape și ar putea fi încetinită din cauza vremii și a zonei mari de căutare. Reparațiile conductei vor dura cel puțin cinci luni, ceea ce înseamnă că este puțin probabil ca aceasta să fie repusă în funcțiune până în aprilie 2024.
Sursa: The Guardian
Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.
Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.