UPDATE ora 10:55: Ministerul israelian al Energiei a declarat că statul nu va mai furniza Fâșiei Gaza electricitate, apă și combustibil, până la eliberarea tuturor ostaticilor luați de Hamas. Potrivit oficialilor israelieni, numărul acestora ar putea depăși o sută.

Luni, ministrul israelian al Apărării a ordonat asedierea completă a teritoriului controlat de Hamas, prin sistarea alimentării cu electricitate, apă, alimente și combustibil. Hamas a replicat că pentru fiecare atac pe care Israel îl va desfășura fără avertismente, va executa câte un ostatic.

Știrea în formă inițială: Israel a lansat noi raiduri aeriene în Gaza, joi dimineață, și declară că a ucis încă un important oficial Hamas. SUA confirmă că Egiptul a avertizat Israelul despre posibilitatea atacului de sâmbătă, cu trei zile înainte, dar nu este clar la ce nivel a fost transmisă informația.

Armata israeliană a lansat, la ora 4 a acestei dimineți, raiduri aeriene “extinse” asupra pozițiilor Hamas din Fâșia Gaza, în care a fost omorât Muhammed Abu Shamala, un oficial important al aripii militare a Hamas, precum și un agent care a filmat și a transmis apoi atacul de sâmbătă al Hamas, în Israel. Un purtător de cuvânt israelian a spus că “toți cei implicați în ororile războiului” vor fi identificați în videoclipurile de pe internet, cu ajutorul inteligenței artificiale, și vom încheia socotelile cu ei. Prioritatea noastră este atacarea membrilor de rang înalt din Hamas”.

Deși israelienii nu au anunțat nimic despre victime, ministrul palestinian al Sănătății a declarat că cel puțin 51 de persoane și-au pierdut viața și 281 au fost rănite în Gaza, după raidurile aviației israeliene de joi dimineață. Presa israeliană notează că Hamas nu a mai lansat rachete asupra Israel, de miercuri, de la ora 22. 

Antony Blinken, secretarul american de stat, a ajuns în Israel, unde se va întâlni cu prim-ministrul Benjamin Netanyahu și, împreună cu aliații regionali ai SUA, va încerca să obțină eliberarea ostaticilor deținuți de Hamas. Vineri, Blinken va merge însă și în Cisiordania unde se va întâlni cu președintele palestinian, Mahmoud Abbas. Conducerea politică palestiniană este divizată între partidul Fatah al lui Mahmoud Abbas, care conduce Cisiordania (West Bank), și militanții islamiști Hamas, care controlează Fâșia Gaza din 2005.

În paralel, SUA au confirmat că Egiptul a avertizat Israel cu privire la atacul Hamas, cu trei zile înainte ca acesta să aibă loc. Potrivit președintelui Comisiei pentru afaceri externe din Camera Reprezentanților, Michael McCaul, nu este clar la ce nivel a fost transmis avertismentul, dar acesta a existat: “Nu vreau să intru prea mult în detalii secrete, dar un avertisment a fost dat”.

La nivel oficial, Egipt nu a confirmat, dar nici nu a infirmat că a avertizat din timp Israelul cu privire la posibilitatea unui atac din partea Hamas, așa cum a scris, în ultimele zile, presa israeliană.

Surse alternative: BBC, Haaretz, The Guardian

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday