Potrivit NASA, rocile și praful colectate de pe asteroidul Bennu conțin apă și o cantitate mare de carbon – elementele de bază ale apariției vieții pe Pământ. “Prima analiză arată mostre care conțin apă din abundență sub formă de minerale de argilă hidratată și carbon, atât ca minerale, cât și ca molecule organice. Depășind cu mult obiectivul nostru de 60 de grame, acesta este cel mai mare eșantion de asteroizi bogat în carbon care a revenit vreodată pe Pământ. Moleculele de carbon și apă sunt exact tipurile de material pe care am vrut să le găsim. Sunt elemente cruciale în formarea propriei noastre planete. Și ne vor ajuta să determinăm originea elementelor care ar fi putut produce viață“, a explicat un cercetător miercuri, în cadrul evenimentului de la centrul spațial Johnson din Houston, unde NASA a prezentat primele imagini și detalii despre probele care au ajuns pe Pământ în septembrie.

Mostra a fost colectată de nava spațială OSRIS-REx în urmă cu trei ani, de pe asteroidul Bennu (vechi de 4,5 milioane de ani) care se afla în apropierea Pământului, iar acum două săptămâni capsula în care era transportată a aterizat în deșertul Utah. Descoperirea sugerează că asteroizii precum Bennu ar putea fi sursa elementelor de bază ale vieții de pe planeta noastră.

Aterizarea pe Terra a fost parte a unei misiuni comune, ce a durat șase ani și în cadrul căreia au colaborat Agenția Spațială Americană și Universitatea din Arizona. Capsula și conținutul ei au fost inițial examinate într-o cameră specială din apropierea locului aterizării. Apoi a fost transportată la centrul Johnson, unde recipientul din interior a fost deschis pentru ca mostrele să fie împărțite în specimene mai mici și împărțite către aproximativ 200 de oameni de știință din 60 de laboratoare din întreaga lume.

Oamenii de știință vor analiza în următorii doi ani probele colectate, într-un laborator special creat la Centrul Spațial Johnson. Aproximativ 70% din eșantion va rămâne în depozit, astfel încât generațiile viitoare de cercetători vor putea studia cu ajutorul tehnologiei perfecționate eșantioanele.

Surse alternative: NASA, CNN

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday