Pioneer Natural Resources este cel mai mare operator din Bazinul Permian, unul dintre cele mai bogate din SUA, cu circa 9% din producția totală. În urma preluării, care se va încheia oficial la începutul lui 2024, Exxon va deține poziția dominantă în Bazin, care va ajunge să fie controlat de patru din cele mai mari companii petroliere americane.

Experții din domeniul concurenței spun că tranzacția are mari șanse să fie finalizată, chiar dacă va face obiectul unei supravegheri intense din partea autorităților. Reuters scrie că Exxon ar putea argumenta că, chiar și în calitate de cel mai mare producător din Bazinul Permian, cele două companii vor reprezenta împreună o mică fracțiune dintr-o piață globală bogată. 

Tranzacția este cea mai mare din istoria recentă a Exxon, mai exact din 1998 în prezent, când a cumpărat Mobil Oil pentru 81 de miliarde de dolari. Totodată, este a doua mare achiziție făcută de directorul executiv Darren Woods, la doar câteva luni după cumpărarea operatorului de conducte Denbury, pentru 4,9 miliarde.

ExxonMobil are în prezent o valoare de piață de peste 436 de miliarde de dolari. Compania a obținut anul trecut un profit record de 56 de miliarde de dolari, la doi ani după ce a raportat o pierdere de 22 de miliarde de dolari, în timpul pandemiei.

Surse alternative: Reuters, Financial Times

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday