Președintele Joe Biden a ținut un discurs în cadrul căruia a prezentat poziția SUA față de războiul din Orientul Mijlociu. Liderul de la Casa Albă a subliniat că statul condamnă agresiunea Hamas asupra Israelului și a asigurat că îi va susține pe israelieni în lupta lor legitimă.

Biden a spus și că a vorbit de trei ori la telefon cu Netanyahu și că SUA vor susține Israelul în conformitate cu dreptul internațional, fiind pregătite să acorde în continuare muniție și asistență. Președintele american a amintit că în acest context se aplică legea războiului.

Principalele declarații:

  • Hamas are un singur scop, să ucidă evrei. Dintr-un act de răutate pură au murit peste o mie de civili, printre ei cel puțin 14 cetățeni americani care au fost măcelăriți, oameni care încercau să își protejeze copiii. Oameni care celebrau pașnic la un festival muzical au fost uciși. Mii de oameni au fost răniți, străpunși de gloanțe. Atâtea familii care așteptau vești despre familiile lor. Civili, inclusiv supraviețuitori ai Holocaustului, iar acum Hamas spune că îi va asasina.
  • Nu e ceva nou pentru evrei, acest atac aduce aminte de genocid atunci când a avut loc în al Doilea Război Mondial. Suntem de partea Israelului și ne vom asigura că va avea tot ce îi trebuie să aibă grijă de cetățeni și să răspundă atacului.
  • Hamas nu reprezintă poporul palestinian. Folosesc civilii ca scuturi umane, nu le pasă de oameni, ar face orice.
  • Israelul are dreptul și datoria să răspundă. Am vorbit a treia oară la telefon cu Netanyahu. SUA au experimentat ce experimentați voi acum, iar răspunsul a fost rapid și copleșitor. Vom acționa conform dreptului internațional. Aplicăm aici legile războiului, e o diferență. 
  • Vom continua să rămânem uniți. Vom fi de partea Israelului. Echipa mea e în comunicare cu partenerii din Israel și din lume de când a început criza. Acordăm asistență, muniție. Administrația mea se consultă cu Congresul. Nu e vorba de politică de partid ci de securitatea lumii noastre. Acum știm că cetățeni americani sunt luați ostatici de Hamas.
  • Facem tot posibilul să eliberăm ostaticii cetățeni americani. SUA are o prezență în regiune, care va fi întărită. Am trimis un port avion, nave, aviație și continuăm să trimitem tot ce e necesar.
  • Am vorbit cu liderii Franței, Germaniei, Marii Britanii și Italiei ca să avem un răspuns unitar. Departamentul pentru Securitate internă face eforturi, vom încerca să prevenim orice pericol intern.
  • Nu e loc pentru ură în SUA, nici contra evreilor, musulmanilor, nimănui, condamnăm răul.
  • Securitatea israelienilor e garantată astfel încât să nu se mai întâmple atrocitățile din trecut. SUA vor face eforturi pentru ca Israelul democratic să se poată apăra.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday