Proprietarii sau deținătorii de terenuri sunt obligați să facă lucrări de distrugere a ambroziei, în perioada cuprinsă între răsărirea acestei plante și apariția primelor inflorescențe, respectiv cel târziu până la data de 30 iunie a fiecărui an sau în termen de 15 zile de la primirea unui avertisment din partea autorităților publice locale. Legea a fost promultată, astăzi, de către președintele Klaus Iohannis.

Conform legislației, la cererea proprietarului sau deținătorului terenului, autoritățile locale pot face aceste lucrări în măsura în care dispun de mijloacele necesare efectuării acestora, sau îl vor informa pe acesta că nu pot da curs solicitării și că obligația subzistă [rămâne în vigoare]”.

În cazul în care, în termen de 15 zile de la transmiterea avertismentului, autoritățile locale constată că lucrările nu au fost îndeplinite, ele pot interveni pe terenurile infestate pentru a le curăța. În toate cazurile în care proprietarul nu permite accesul pe teren, primarul va solicita autorizarea instanței judecătorești. Toate costurile pentru lucrările de prevenire, combatere și distrugere a ambroziei vor fi suportate de către proprietarul sau deținătorul terenului.

Foto: Goran Horvat/Pixabay

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday