Update: Luni seară, Uniunea Europeană a revenit asupra anunțului făcut anterior de comisarul european Oliver Varhelyi, potrivit căruia blocul comunitar “suspendă imediat” ajutorul de aproape 700 de milioane de euro acordat palestinienilor. Afirmă, în schimb, că va revizui urgent acest tip de asistență în urma atacurilor Hamas asupra Israelului, pentru a se asigura că banii nu sunt folosiți în mod abuziv.

“Nu va exista nicio suspendare a plăților […] Obiectivul acestei revizuiri este de a se asigura că nicio finanțare din partea UE nu permite în mod indirect vreunei organizații teroriste să desfășoare atacuri împotriva Israelului”, se arată în declaraţie.

Ştirea iniţială:

Comisia Europeană a anunțat că va reevalua tot ajutorul financiar pe care îl oferă palestinienilor pentru dezvoltare, în valoare de 691 de milioane de euro. Până atunci, Comisia suspendă toate plățile.

Uniunea Europeană este unul dintre cei mai mari furnizori de ajutor financiar pentru teritoriile palestiniene. UE plănuia investiții de aproximativ 1,2 miliarde euro, între 2021 și 2024, în principal în sănătate și educație. Potrivit unui purtător de cuvânt al instituției, “fondurile nu sprijină și nu au sprijinit direct sau indirect Hamas”, organizație pe care UE a clasificat-o drept teroristă.

”În calitate de cel mai mare donator al palestinienilor, Comisia Europeană își revizuiește întregul plan de dezvoltare, în valoare totală de 691 milioane de euro. Amploarea terorii și a brutalității împotriva Israelului și a poporului său este un punct de cotitură. Nu mai putem face afaceri ca de obicei. Acum trebuie puse bazele păcii, toleranței și coexistenței. Incitarea la ură, violența și glorificarea terorii au otrăvit mințile prea multora. Avem nevoie acțiune și avem nevoie de ea acum”, a declarat comisarul european pentru Politica Europeană de Vecinătate și Negocieri de Extindere.

Duminică, Germania a anunțat că va reevalua sprijinul de sute de milioane de euro pe care îl oferă palestinienilor, după atacurile Hamas. Cancelarul Scholz a precizat că ”Israelul are dreptul să se apere în faţa atacurilor barbare ale Hamas”.

Sursă: DW

Foto: Marko Bukorovic | Dreamstime.com

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday