Claudia Goldin, istoric economic american și profesoară de economie la Universitatea Harvard, a primit Premiul Nobel pentru Economie datorită “primei descrieri cuprinzătoare a veniturilor și a participării femeilor pe piața muncii de-a lungul secolelor. Cercetările acesteia dezvăluie cauzele schimbărilor, precum și principalele surse ale diferențelor de gen care persistă”.
Comitetul care a decis câștigătorul distincției din acest an mai informează că “Claudia Goldin a răscolit arhivele și a colectat date disponibile în ultimii 200 de ani din SUA, ceea ce i-a permis să demonstreze cum și de ce diferențele de gen în ceea ce privește veniturile și ratele de ocupare a forței de muncă s-au schimbat de-a lungul timpului”.
Premiul Nobel pentru Economie a fost introdus în 1968, la mai bine de 70 de ani de la moartea lui Alfred Nobel, creatorul fundației care acordă distincțiile și inventatorul dinamitei, de către Banca Centrală Suedeză. Instituția financiară a finanțat introducerea premiului.
Totuși, din cauza faptului că distincția pentru descoperiri economice nu s-a numărat printre cele cinci înființate de Nobel, mulți critici spun că aceasta nu ar trebui să fie luată în considerare ca un Premiu Nobel.
Anul trecut, premiul a fost câștigat de trei economiști americani, Ben Bernanke, Douglas DIamond și Philip Dybvig, pentru cercetările în domeniul băncilor și al crizelor financiare.
Sursă alternativă: DW
Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.
Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.