Scăderea a fost peste așteptările de -0,1% ale experților. Concret, s-a înregistrat o scădere de -2,4% a sectorului construcțiilor față de luna anterioară, o scădere de -6,6% a producției de energie și o scădere de -2,3% a producției de mașini și echipamente, conform datelor oficiale. La polul opus s-a aflat industria auto, cu o creștere de +7,6%, un progres important, având în vedere că în iulie a înregistrat o scădere de -9,4%.

Așteptările experților pentru perioada următoare nu sunt însă optimiste. Aceștia sunt de părere că ratele ridicate ale dobânzilor și scăderea cererii vor duce, în lunile următoare, la o contracție suplimentară a producției industriale.

“Acesta este unul dintre motivele pentru care anticipăm că PIB-ul Germaniei se va contracta atât în ​​al treilea trimestru, cât și în al patrulea trimestru din acest an”, a spus Franziska Palmas, economist senior pentru Europa la Capital Economics. Două trimestre consecutive de contractie a PIB-ului sunt definite ca fiind recesiune tehnică.

Biroul de statistică a revizuit datele înregistrate pentru producția industrială din iulie și a observat o scădere de -0,6%, față de luna anterioară. Datele provizorii arătau o scădere de -0,8%.

Datele înregistrate pe trimestru arătat că producția a fost cu -1,9% mai mică din iunie până în august 2023, decât în trimestrul anterior. 

Față de perioada similară din 2022, producția industrială a scăzut, per total, cu -2%, iar excluzând energia și construcțiile, unde s-au înregistrat reduceri importante, a scăzut cu -0,7%.

Surse: Reuters, Institutul de Statistică Germania

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday