Cel puțin 80 de cetățeni afgani au fost găsiți uciși la casele lor sau în apropiere, în urma raidurilor nocturne ale forțelor speciale ale armatei britanice (SAS), între 2010 și 2013. Se presupune că soldații britanici vizau persoanele care produceau arme. În cinci incidente, avocații care reprezintă familiile victimelor spun că numărul celor împușcați a depășit numărul de arme găsite.

După ce familiile victimelor au cerut aflarea adevărului din spatele morților, timp de mai mulți ani, Londra deschide luni o anchetă publică cu privire la acuzațiile conform cărora 80 de afgani au fost uciși de membri a trei unități SAS.

În ciuda anilor de îngrijorare cu privire la incidente, autoritățile au decis începerea unei anchete abia la sfârșitul anului trecut, după ani de contestații juridice și zeci de articole de jurnalism de investigație publicate, într-o perioadă în care unii miniștri conservatori au respins acuzațiile.

Mansour Aziz, ai cărui frate și cumnată au fost împușcați și uciși în timp ce dormeau în timpul unui raid nocturn din 6 august 2012, a spus că speră că ancheta va stabili de ce casa lui a fost vizată de luptătorii SAS. Doi dintre copiii lor au fost, de asemenea, împușcați și răniți.

Leigh Day, firma de avocatură care reprezintă Aziz și familiile altor victime, a transmis că, deși au existat știri despre civili uciși sau răniți în acel moment, nu era încă clar dacă incidentul a fost investigat intern de SAS, sau de alte autorități britanice. Este de așteptat ca ancheta să dureze câteva luni.

Sursă: The Guardian

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday