UPDATE ora 10:10: Potrivit Administrației Talibane, bilanțul victimelor din Afganistan a crescut rapid. În jur de 2.053 de persoane au murit, iar 9.240 au fost rănite. De asemenea, 1.239 de locuințe au fost distruse, oamenii fiind nevoiți să rămână pe străzi. 

Oficialii talibani avertizează că cifrele ar putea crește, având în vedere că operațiunile de salvare sunt încă în curs de desfășurare, iar mulți oameni sunt prinși sub dărâmături.

UPDATE ora 8:30: Bilanțul morților a urcat la 500 de persoane, în urma cutremurelor puternice care au avut loc sâmbătă în Afganistan. Autoritățile subliniază că acesta nu este numărul final al victimelor și că ar putea, în continuare, să crească, scrie Reuters.

UPDATE ora 21:40: ONU transmite că peste 320 de persoane și-au pierdut viața în urma cutremurelor de astăzi din Afganistan. Autoritățile locale estimează că 100 de persoane au fost ucise și 500 sunt rănite, scrie The Guardian.

UPDATE: Oficiali din Aganistan transmit că mai multe clădiri au fost avariate, iar oamenii au fost prinși sub dărâmături. Conform acestora, cel puțin 15 persoane au murit și 78 sunt rănite.

Un cutremur cu magnitudinea de 6,3 a lovit vestul Afganistanului, în regiunea Herat, aproape de cel mai mare oraș din regiune, conform Serviciului Geologic al Statelor Unite. Acesta a fost urmat de cel puțin patru replici mari.

Epicentrul seismului de 6,3 grade pe Richter a fost la 40 km nord-vest de Herat și a fost urmat de o replică cu o magnitudine de 5,5. O hartă postată pe site-ul Serviciul Geologic al Statelor Unite indică șapte cutremure în regiune, inclusiv un cutremur cu magnitudinea de 5,9 grade, la 35 de kilometri nord-vest de Herat, și alte două seisme cu magnitudinea de 6,3, care s-au produs în apropiere de Zindah Jan, un oraș situat la aproximativ 42 de kilometri vest de orașul Herat.

Toți oamenii au plecat din casele lor. Casele, birourile și magazinele sunt toate goale și există temeri că vor urma mai multe cutremure. Eu și familia mea eram în casa, când am simțit cutremurul”, a declarat un localnic pentru The Guardian.

Până în acest moment, guvernul condus de talibani nu a oferit niciun comentariu cu privire la posibilele victime sau pagube. Totuși, conform unor relatări, conexiunile telefonice au fost întrerupte, provocând dificultăți în obținerea unor detalii precise din zonele afectate.

Provincia Heart se învecinează cu Iranul. Cutremurul a fost resimțit în provinciile din apropiere Farah și Badghis, potrivit rapoartelor presei locale.

Sursă: The Guardian

Sursa foto: @ShnizaiM | Twitter

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday