Pe parcursul nopții de sâmbătă spre duminică, aviația israeliană a continuat să atace ținte din Gaza. Aparent, Israelul concentrează rezerviști în sud.

UPDATE ora 22:50: Cel puțin 250 de persoane au fost ucise în Israel, în urma atacurilor Hamas din această dimineață. Ministerul Sănătăţii a anunţat că alte 1.452 de persoane au fost transportate la spital, dintre care 18 sunt în stare critică şi 267 au suferit răni severe.

Oficialii palestinieni din domeniul sănătății transmit că 232 de persoane au murit în Gaza și alte 1.790 sunt rănite.

CNN a transmis în direct interceptarea rachetelor lansate din Gaza de către sistemul israelian Iron Dome, sâmbătă seara.

UPDATE ora 21:50: Un oficial palestinian al Ministerului Sănătăţii a declarat pentru BBC că cel puţin 232 de persoane au fost ucise în Gaza, de la începutul atacurilor israeliene în această dimineaţă. Alte 1.790 de persoane sunt rănite.

UPDATE ora 20:50: CNN transmite că în Tel Aviv au fost auzite mai multe explozii, iar sirenele antiaeriene au sunat. Nu este clar, pentru moment, dacă exploziile au fost cauzate de antiaeriană israeliană, care a interceptat proiectilele, sau de rachetele trase de militanți care au lovit țintele.

Gruparea Hamas susține că a tras peste 150 de rachete asupra orașului Tel Aviv, ca ”răspuns la bombardarea unei clădiri rezidențile din centrul orașului Gaza”.

UPDATE ora 20:25: Presa din Israel, care citează oficiali, scrie că bilanțul deceselor a urcat la peste 150 de morți și peste o mie de răniți.

Ministrul Energiei din Israel anunță că țara sa nu va mai alimenta cu electricitate Fâșia Gaza. ”Am semnat un ordin prin care îi cer companiei electrice din Israel să oprească furnizarea de energie electrică în Gaza”, a precizat acesta.

UPDATE ora 19:20: Forțele de apărare israeliene confirmă că mai mulți soldați și civili au fost răpiți de militanți. Conform oficialilor israelieni, forțele speciale intervin în două situații de luare de ostatici.

Aceeași sursă precizează că între forțele israeliene și militanți kurzi au loc lupte în 22 de locuri. ”Nu este nicio localitate din sudul Israelului în care să nu avem forțe”, precizează Armata Israeliană.

UPDATE ORA 17:10: Ministrul palestinian al Sănătății a declarat că 198 de palestinieni au murit, iar peste 1.600 au fost răniți, în timpul riposei Armatei Israeliene. Israelul a lansat ceea ce a numit “Operațiunea Sabia de Fier” ca răspuns la incursiunea grupării teroriste Hamas. 


UPDATE ORA 15:55: Ministerul israelian al Sănătății a publicat un nou bilanț al victimelor, potrivit căruia, cel puțin 40 de persoane și-au pierdut viața, iar 779 au fost rănite în urma atacurilor palestinienilor. Mai multe înregistrări video publicate de Forțele de Apărare Israeliene arată mai multe avioane care atacă Gaza, dar și explozii puternice.

UPDATE ORA 13:15: Gruparea Hamas susține că a luat ostatice mai multe persoane. A postat un videoclip care arată cel puțin trei bărbați în civil ținuți captivi de militanți, susținând că cei trei sunt soldați israelieni.

În aceeași ordine de idei, șeful diplomației europene, Josep Borrell, cataloghează, posibilele luări de ostatici, drept o încălcare a dreptului internațional. Cere eliberarea acestora.

Urmărim cu atenție veștile care vin din Israel. Condamnăm fără echivoc atacurile Hamass. Această violență îngrozitoare trebuie să înceteze imediat. Terorismul și violența nu rezolvă nimic”, a declarat acesta.

UPDATE ORA 11:  Ministerul Sănătății din Israel transmite că 545 de persoane au fost rănite în urma atacurilor palestiniene. Totodată, cel puțin 22 de persoane au murit.

UPDATE: Premierul Beniamin Netanyahu a susținut o declarație de presă în care a anunțat că Israelul e în război. Acesta a anunțat, de asemenea, mobilizarea rezerviștilor. Comunicatul integral:

Cetăţeni ai Israelului. Suntem în război. Nu o operaţiune, nu o escaladare, un război. În această dimineață, Hamas a lansat un atac surprinzător criminal împotriva statului Israel și a cetățenilor săi. Am convocat șefii sistemelor de securitate. În primul rând, am dat instrucțiuni să curățăm așezările de teroriștii care s-au infiltrat. Această operațiune se desfășoară în aceste ore.

În același timp, am ordonat o mobilizare extinsă a rezerviștilor și o operațiune de răzbunare cu o putere și o amploare pe care inamicul nu a cunoscută niciodată. Inamicul va plăti un preț pe care nu l-a cunoscut niciodată. Între timp, fac apel către toți cetățenii Israelului să respecte cu strictețe instrucțiunile Armatei și instrucțiunile Comandamentului Intern. Suntem într-un război și îl vom câștiga”.

UPDATE: Ministrul israelian al Apărării spune că gruparea Hamas a început un război împotriva țării sale: ”Hamas a făcut o greșeală enormă în această dimineață și a lansat un război împotriva statului Israel”. Acesta a adăugat că Armata Israeliană luptă cu inamicii și că ”Israelul va câștiga acest război”.

De asemenea, Armata Israeliană a lansat atacuri aeriene asupra unor ținte Hamas din Fâșia Gaza, ca răspuns la atacul cu sute de rachete lansate, sâmbătă dimineață, din Fâșia Gaza asupra orașelor israeliene, conform BBC.

UPDATE: Potrivit lui Mohammad Deif, comandantului grupului palestinian Hamas care conduce atacul împotriva Israelului, peste cinci mii de rachete au fost lansate dimineață, înainte ca militarii să intre pe teritoriul țării. Deif a declarat că “aceasta este ziua finală, ziua celei mai mari bătălii pentru a pune capăt ultimei ocupații de pe Pământ.”

Armata Israeliană a răspuns rapid atacului de dimineață, declarând stare de război. Bilanțul răniților a crescut la 100 persoane, care au fost transportate la mai multe spitale din țară. Mai multe aeroporturi din sudul și centrul țării au fost închise temporar, excepție făcând zborurile private și cele sportive, potrivit autorității aeroportuare din Israel. 

Președintele israelian, Isaac Herzog, a declarat că Israelul “se confruntă cu un moment foarte dificil, dar îi poate învinge pe toți cei care îi doresc răul”. Într-o declarație pe X (Twitter) el a scris: “Statul Israel se confruntă cu un moment foarte dificil. Doresc să ofer putere comandanților și soldaților din IDF (Forțele de Apărare Israeliene), precum și tuturor forțelor de securitate și serviciilor de salvare. Trimit încurajarea și puterea mea tuturor locuitorilor din Israel care sunt atacați.”

Știrea în forma inițială:

Atacul cu rachete a început în jurul orei locale 6:30 și încă este în desfășurare. Sirenele de avertisment au sunat timp de aproximativ o oră în sudul și centrul țării, în timp ce, potrivit martorilor, în Fâșia Gaza se auzeau zgomote puternice provocate de lansările rachetelor. 

Locuitorii din Gaza au declarat că au auzit schimburi de focuri de-a lungul gardului de separare cu Israelul, în apropiere de orașul Khan Younis, din sudul țării. În urma atacului, o femeie în vârstă de 70 de ani și-a pierdut viața, iar cel puțin trei persoane au fost rănite. Serviciul de ambulanță israelian a declarat că au fost trimise echipe în zonele din sudul Israelului. 

Tensiunile dintre Israel și Gaza au crescut în ultimii ani, după ce în 2007 gruparea militantă Hamas a preluat puterea, iar Israelul a impus o blocadă. De atunci, militanții palestinieni și Israelul au desfășurat mai multe atacuri. În septembrie, Israelul a închis granița pentru lucrătorii din Gaza timp de două săptămâni, iar palestinienii au răspuns cu proteste violente.

Surse alternative: France 24, CNN

Sursa foto: @manniefabian | Twitter

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday