Analiză. Europa pierde cursa pentru atragerea producătorilor de componente de panouri solare, din cauza prețului energiei, costului mare al forței de muncă și a problemelor de aprovizionare.

Ca urmare a războiului din Ucraina și a concurenței acerbe reprezentată de China și SUA în ceea ce privește tehnologiile de “energie verde”, Uniunea Europeană a elaborat așa-numitul Plan Industrial “Green Deal”, în încercarea de a stimula capacitatea de producție a componentelor folosite în industrie, pe continent.

Cu toate acestea, se arată într-o analiză a publicației Oil Price, UE trebuie să facă mult mai multe pentru a se asigura că Europa este într-adevăr competitivă. China și SUA, de exemplu, promit costuri reduse și alte beneficii companiilor care decid să-și ridice fabrici pe teritoriul lor.

Gonzalo de la Vina, unul dintre reprezentanții companiei de energie fotovoltaică Trina Solar, cu sediul în China, a declarat că, pur și simplu, “Europa nu este profitabilă”. Compania de cercetare Rystad Energy a explicat faptul că costurile pentru fabricarea panourilor în China sunt cu două treimi mai mici decât în Europa.

“În acest moment riscăm să pierdem o industrie strategică extrem de importantă în Europa, exact în momentul în care geopolitica tranziției energetice necesită diversificarea lanțului de aprovizionare și o revigorare a sectorului european de producție a energiei solare”, a transmis și compania Solar Power Europe.

Sursă: Oil Price

Folosim cookies