Într-un interviu pentru Financial Times, Maia Sandu a dat detalii despre lovitura de stat pe care Rusia o pregătea în Moldova, dar pe care autoritățile de la Chișinău au dejucat-o la începutul anului. Președinta Republicii Moldova a declarat jurnaliștilor FT că însuși liderul de atunci al Wagner, Evgheni Prigojin (ucis între timp în accidentul aviatic din august), a fost creierul operațiunii. Planul rușilor era de a încuraja protestele antiguvernamentale să devină violente și s-o înlăture de la putere. Aceasta a spus că Moscova folosește în continuare diverse metode, inclusiv introducerea de bani în Moldova, pentru a mitui alegătorii înaintea alegerilor și pentru a destabiliza țara.

Interferența Rusiei a inclus utilizarea rolului său anterior de unic furnizor de gaz al țării ca pârghie politică, atacuri hibride, inclusiv utilizarea instrumentelor cibernetice și amenințări care implică regiunea separatistă Transnistria. “Rusia va crește presiunea asupra Moldovei. A încercat cu energia și a eșuat. A încercat să răstoarne guvernul și a eșuat. Și acum încearcă să interfereze masiv în alegerile noastre, folosind mulți bani“, a spus Sandu.

UE a impus în mai sancțiuni oligarhului prorus Ilan Șor pentru “destabilizarea, subminarea sau amenințarea suveranității și independenței Republicii Moldova“, iar partidul său a fost interzis. Sandu a cerut săptămâna aceasta UE să impună sancțiuni companiilor legate de Șor pe care guvernul spune că le folosește pentru a continua să introducă bani în țară.

Moldova va organiza alegeri locale luna viitoare, partidul de guvernământ al lui Sandu fiind sub presiune în unele zone, inclusiv în capitala Chișinău. Sandu a spus că are dovezi că Rusia vizează în mod special alegerile locale pentru a câștiga un impuls politic înainte de alegerile prezidențiale de anul viitor. Serviciile de informații din Republica Moldova au detectat cel puțin 20 de milioane de euro în finanțare rusă care intră în țară în scopuri politice, iar suma reală este probabil mai mare, a declarat Maia Sandu.

Rusia a încercat să facă presiuni asupra Moldovei, o fostă republică sovietică cu legături strânse cu Moscova, de când Maia Sandu a devenit în 2020 președinte, scrie FT. Țara a devenit oficial candidată la UE anul trecut, iar statele membre ale blocului urmează să decidă dacă vor începe discuțiile oficiale de aderare până la sfârșitul acestui an. Oficialii europeni și americani au avertizat în februarie că Rusia intenționează să răstoarne guvernul pro-occidental al lui Sandu, iar Moldova a transmis în martie că a arestat un membru al lui Wagner, pe motiv că a provocat tulburări.

Interviul integral la Financial Times

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday